Budimir: Putin potpuno zainteresovan za situaciju u Srpskoj

24.02.2024. | 19:42

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin potpuno zainteresovan za situaciju u Srpskoj i da pokazuje razumijevanje.

“Predsjednik Putin razumije da je pozicija srpskog naroda u ovim okolnostima vrlo složena. Svijet se nalazi u novom restruktuiranju. Neka struktura moći koja liči na multipolarni svijet već se sada pojavljuje”, rekao je Budimir povodom nedavne posjete delegacije Srpske, predvođene predsjednikom Miloradom Dodikom, Bjelorusiji i Rusiji.

Budimir je naveo da je najveći značaj sastanka predsjednika Srpske i Ruske Federacije to što je Dodik uspio da ponovo zainteresuje jedan dio svijeta za situaciju u BiH i za poziciju Republike Srpske, kao i za temu narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma koje se konstantno dešava od pojednih zapadnih zemalja.

“Rusija je vratila svoje interesovanje za region, iako se nalazi u vrlo složenim okolnostima, prije svega zbog vojne operacije u Ukrajini”, rekao je Budimir, koji je kao član delegacije Srpske prisustvovao sastanku predsjednika Srpske i Rusije.

Govoreći o razgovorima dvojice državnika iz zatvorenih vrata, Budimir je ponovio da Putin pokazuje veliko razumijevanje i informisanost za situaciju na Balkanu.

“Odnosi su srdačni. U diplomatiji postoje jedno pravilo. Između lidera mora da postoji lični odnos, lični kontakt. Dodik je jedan od vrlo uvaženih ljudi u tom slobodnom dijelu svijeta, tako ga danas možemo nazvati, koji ne prihata više hegemoniju Zapada, posebno Sjedinjenih Država. On je prepoznat kao jedan od lidera naroda koji se bori za slobodu i koji je bio prva žrtva unipolarizma i američke hegemonije”, rekao je Budimir.

On je podsjetio da se Putin zahvalio Dodiku zbog toga što BiH nije uvela sankcije Rusije, prije svega zbog stava rukovodstva Republike Srpske, a najviše zbog principijalne politike predsjednika Srpske.

“U nastavku je pokazana zahvalnost. Rusi su narod koji jako cijeni i neku pomoć koja se, sa druge strane, može posmatrati vrlo simbolično”, naveo je Budimir.

On je dodao da je Dodik tokom sastanka sa Putinom dobro diplomatski iznio važnu stvar, a to je da se Republika Srpska ponovo vratila kao jedan od subjekata za koji su zainteresovane velike sile koje su i svjedoci onoga što se devedesetih godina prošlog vijeka dešavalo na ovom prostoru, a to je svakako i Ruska Federacija.

“Nije slučajno što je principijalan stav Republike Srpske sa druge strane bio nagrađen, pa je rukovodstvu Republike Srpske, odnosno predsjedniku Dodiku, dato najviše odlikovanje koje se daje strancima u Ruskoj Federaciji – orden Aleksandara Nevskog”, rekao je Budimir.

On je istakao da je predsjednik Dodik nosilac tog ordena, ali je to bio orden koji je dat srpskom narodu i Republici Srpskoj.

“Ovo je jedan od najvećih diplomatskih uspjeha Republike Srpske od Dejtona do sada, bar kada su u pitanju odnosi i bilateralni susreti sa rukovodstvom Ruske Federacije”, naglasio je Budimir.

On je naveo da je Republika Srpska i srpski narod kroz istorijske, političke, diplomatske i ekonomske veze jako blizak sa ruskim narodom i da je to Rusima bitno.

Budimir je rekao da je nemoguće uvesti sankcije zemlji koja je površinski najveća na svijetu.

“To je zemlja koja ima nesmanjene investicije. Rusija je imala prošle godine rast od 3,5 odsto. Pričamo o državi koja pod sankcijama ima toliki rast u trenutku kada se NJemačka nalazi treću godinu u recesiji. I to vam je najbolji pokazatelj u kom pravcu ide politika u Evroaziji i kako su Amerikanci kao neki transatlanski spojni faktor napravili haos u Evropi”, rekao je Budimir.

Govoreći o posjeti Bjelorusiji i brojnim susretima delegacije Republike Srpske sa zvaničnicima te zemlje, Budimir je rekao da je Bjelorusija jedno ekonomsko čudo na postsovjetskom prostoru.

“Ta država je uspjela kroz svoj put da sačuva sebe, da se dodatno razvije i da razvije poseban oblik samoodrživosti. Naravno, ona se sada nalazi u vrlo složenim okolostima. Ulazi se u jednu vrstu unije koja će pojačati Rusku Federaciju, tako da to su zemlje koje će u narednom periodu imati posebno značajno mjesto za region, a mi se moramo priključiti i nametnuti da smo im važan partner”, rekao je Budimir.