Borelj na samitu NATO-a: U BiH se pokušava poništiti 26 godina mira i stabilnosti

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove Žozef Borelj stigao je danas na drugi dan sastanka NATO saveznika u Rigi, na kojem će se razgovarati o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Borelj se u razgovoru s medijima osvrnuo na trenutnu situaciju na Zapadnom Balkanu te je naglasio kako posebno zabrinjava stanje u Bosni i Hercegovini.
“Zapadni Balkan ostaje strateška regija za Evropsku uniju. Tri države Zapadnog Balkana su ujedno i države članice NATO saveza i imamo snažne veze s njima. Iz sigurnosnih razloga, stabilnost Zapadnog Balkana je takođe važna. Međutim, moram izraziti zabrinutost zbog stanja u BiH, gdje su prisutne tenzije i pokušaji da se poništi 26 godina mira i stabilnosti. Ostajemo posvećeni Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi i pozivamo sve da sačuvaju jedinstvo”, rekao je Borelj.
Osvrnuo se i na situaciju u odnosima Kosova i Srbije te je poručio kako dijalog dvije strane i dalje ostaje jedino rješenje za stabilizaciju odnosa, prenosi Klix.
“Razgovaraćemo o Kosovu i Srbiji gdje je prisutno mnogo tenzija još od ljeta. Situacija se malo smirila, ali i dalje moramo nastaviti dijalog jer nema drugog načina za stabilizaciju situacije”, poručio je Borelj.

Ostavite komentar: