Blokada na pomolu, institucije BiH upozorene: Od sutra bez Microsoft servisa

Čak 25 institucija Bosne i Hercegovine od sutra će ostati bez Microsoft 365 licenci. 

Takva najava o blokadi servisa na njihove adrese stigla je prošle sedmice iz Microsofta, jer sa tom globalnom IT kompanijom nije potpisan novi ugovor, odnosno nisu izmirena dugovanja.

“U imejlu je navedeno da će nakon 29. septembra 2022. biti onemogućeno korištenje servisa Microsoft 365”, potvrdili su za BL portal iz Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine.

Prijetnja blokadom korištenja ovih servisa dolazi nakon isteka grejs perioda od 90 dana, kojeg je kompanija Microsoft ranije odobrila institucijama BiH, a nakon što je istekao Okvirni sporazum o iznajmljivanju Microsoft licenci. Jedino je utješno što je institucijama BiH ostavljena mogućnost da u narednih 90 dana preuzmu sve svoje podatke koje skladište u Microsoft klaudu i prebace ih na lokalni sistem.

U Ministarstvu ističu da su uputili zahtjev Microsoft kancelariji u Zagrebu, koja je nadležna za teritoriju BiH kada je u pitanju licenciranje Microsoft proizvoda, da produže grejs period do okončanja tenderske procedure.

Kako je BL portal ranije pisao, trenutno je u toku ponovljeni tender težak 23 miliona KM bez PDV-a za ove licence, a ponude je moguće dostaviti do 14. novembra. U međuvremenu, Microsoft kancelarija u Zagrebu zahtjev iz Sarajeva za produženje grejs perioda za licence proslijedila je na viši nivo u toj multinacionalnoj kompaniji – MIOL-u (Microsoft Ireland Operations Limited).

“Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, u trenutku pisanja ovoga dokumenta, još uvijek nije dobilo zvanično izjašnjenje od MIOL-a o traženom produženju grace perioda”, potvrdili su danas iz Ministarstva.

Ukoliko ne bude odobren dodatni grejs period, što u Ministarstvu smatraju da je “vrlo malo vjerovatno”, institucijama će biti uskraćeno pravo korišćenja M365 servisa, ali će im biti omogućeno da u roku od dodatnih 90 dana preuzmu svoje podatke smještene u klaudu i spreme ih na lokalne sisteme. Dodatni problem je što taj rezervni sistem u ovom trenutku ne postoji, nakon što su već 12 godina oslonjeni isključivo na Microsoft usluge.

“Ovo se odnosi samo na institucije koje imaju kreirane tenante”, istakli su u Ministarstvu.

Za Azure platformu još komplikovanije pronaći rješenje

U još komplikovanijoj situaciji su i institucije, njih osam, koje koriste Azure Microsoft platformu, jer kompanija za ovaj servis uopšte ne odobrava grejs period s obzirom da se troškovi korištenja ovog servisa obračunavaju na mjesečnom nivou u skladu sa potrošnjom.

Kako osam institucija koje koriste Azure servis ne bi imale problema u radu sa njim, u Ministarstvu su objasnili da je nakon isteka Okvirnog sporazuma u junu, postignut privremeni dogovor sa lokalnim dobavljačem, Microsoft lokalnim partnerom “Sys Company” iz Sarajeva.

“Fakturu na mjesečnom nivou za navedene servise Microsoft dostavlja lokalnom dobavljaču koji je i nakon isteka ESA ugovora i Okvirnog sporazuma nastavio da izmiruje finansijske obaveze prema korporaciji Microsoft (Microsoft Ireland Operations Limited) kako ne bi došlo do prekida predmetnog servisa”, naveli su u Ministarstvu.

Dakle, sam dobavljač je nakon isteka ugovora plaćao u ime institucija BiH, Microsoftu mjesečne troškove korištenja Azure platforme, a u Ministarstvu uvjeravaju da je pokrenut niz aktivnosti po pitanju rješavanja problema, odnosno pronalaska načina za refundiranje navedenih troškova.

U pronalasku rješenja učestvovala je i navedena kompanija iz Sarajeva koja je kupila dodatne kredite od Microsofta za Azure servise, koji međutim ističu već sutra, 29. septembra. Takođe u Ministarstvu komunikacija i transporta tvrde da su juče, 27. septembra ovoj kompaniji poslali dopis sa novim prijedlogom rješavanja problema.

“Čekamo zvanično izjašnjenje od lokalnog dobavljača po pitanju ponuđenog rješenja, odnosno nastavka isporuke Azure servisa”, potvrdili su za BL portal iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Srđan Banović, BL portal 

Ostavite komentar: