Bakalar: Izlaznost dobra, izborni dan protiče bez problema

Član Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Željko Bakalar rekao je danas Srni da izborni dan protiče bez problema i da činjenica da od 5.903 biračka mjesta u BiH samo jedno ne radi i da će dovesti proces do kraja daje motiv da budu zadovoljni.

Bakalar je rekao da je opšta ocjena da su birači iskoristili lijepo vrijeme i da je izlaznost dobra, što je dobra poruka generalno za ovaj dan.

“Proces se odvija nesmetano, i to je najvažnije, prema Izbornom zakonu i aktima CIK-a. Generalna ocjena je da su otvorena sva biračka mjesta, osim jednog u BiH. Neka sa malim zakašnjenjem, ali je to manji broj biračkih mjesta i njihov rad će biti produžen za onoliko vremena koliko je trajalo kašnjenje u početku samog rada”, rekao je Bakalar.

Bakalar rekao da je u proteklim danima bilo mnogo informacija o odustajanju određenog broja članova biračkih odbora koji su delegirani od političkih subjekata.

“Međutim, činjenica da od 5.903 biračka mjesta u BiH – 5.902 radi i da će dovesti proces do kraja, daje nam određeni motiv da budemo zadovoljni”, naveo je Bakalar.

On je rekao da nakon 19.00 časova slijedi brojanje glasova, na šta će biti obraćena posebna pažnja.

“Imamo niz prigovora koje će naše službe u toku dana i narednih dana ispitivati. Veći dio radnji na izborni dan je u nadležnosti lokalnih izbornih komisija, a ono što je u nadležnosti CIK-a mi ćemo u toku dana i narednim danima procesuirati”, istakao je Bakalar.

Bakalar je rekao da više od 60.000 posmatrača, uz rekordan broj međunarodnih, daje motiv da se misli da će ovakva opservacija izbora i monitoring, kao i dodatni angažman pravosudnih tužilačkih institucija u BiH, dati rezultat i da će izbori biti tranparentniji i fer.

On je najavio da će CIK u ponoć na konferenciji za novinare objaviti prve preliminarne, nepotpune rezultate izbora.

Bakalar je danas sa članom CIK-a Vanjom Bjelicom Prutinom posjetio biračka mjesta u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu i OŠ “Petar Petrović NJegoš” u Istočnoj Ilidži.

 

 

Ostavite komentar: