Amidžić potvrdio: Budžet zajedničkih institucija za narednu godinu biće niži

22.11.2023. | 14:27

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić izjavio je da je ministarstvo na čijem je čelu preuzelo na sebe da uradi prijedlog budžeta zajedničkih institucija BiH za narednu godinu, koji će biti smanjen u odnosu na ovogodišnji, ali podrazumijeva nesmetano funkcionisanje svih institucija na nivou BiH.

“On podrazumijeva i uvažavanje činjeničnog stanja da se realni život odvija u entitetima, kantonima i opštinama, tako da smo pristupili tome na racionalan način, zamolili smo budžetske korisnike da kažu koje su to stavke gdje se može uraditi određena racionalizacija”, rekao je Amidžić novinarima u Sarajevu.

On je pojasnio da su i Međunarodni monetarni fond /MMF/ i drugi međunarodni ekonomski eksperti ukazali da treba smanjiti troškove u javnoj potrošnji u institucijama BiH, s obzirom na to da rastu iz godine u godinu.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara uradilo je analizu koja je pokazala trend rasta troškova, koji je bio neopravdan.

Amidžić je naveo da su se budžetski korisnici tokom razgovora o smanjenju troškova ponašali kao da im se mora dati, te dodao da je Ministarstvo u obavezi da predloži budžet koji podrazumijeva ispunjavanje kriterijuma, odnosno smanjenja troškova.

“Taj budžet se vjerovatno neće svidjeti velikom broju budžetskih korisnika. Ukoliko odbiju da se drže ovih principa, oni su odlučili da zajedničke institucije u BiH nemaju budžet za narednu godinu, odnosno da se uđe u privremeno finansiranje”, istakao je Amidžić.

Kada je riječ o Ministarstvu finansija i trezora, Amidžić je rekao da je predloženi budžet ovog ministarstva u ovoj godini bio 13,77 miliona KM, te dodao da će za narednu godinu predložiti budžet manji za 1,5 miliona KM.

“Ako smo mogli smanjiti troškove za skoro 10 odsto i da se ništa ne osjeti, mislim da nije bezobrazno kada tražimo od ostalih budžetskih korisnika da urade tu korekciju od tri odsto i da možemo da nastavimo normalno da funkcionišemo”, rekao je Amidžić.