Ambasada Rusije u BiH: Ignorisati izjavu PIC-a, mi nismo učestvovali u njenom kreiranju

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira (PIC) danas je usvojio zajedničku izjavu kojom je još jednom data podrška cjelovitosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i kojom se pozivaju domaći političari da prestanu pričati i raditi na podjeli BiH i negiranju njenih institucija.

Umjesto toga trebaju raditi ono zbog čega su izabrani ili imenovani na svoje dužnosti. Takođe, ambasadori PIC-a su podsjetili da svi zvaničnici moraju sarađivati sa državnim institucijama.
Kao i mnogo puta ranije, Rusija je izdvojila svoje mišljenje, navodeći kako se ne slaže sa stavovima u izjavi.
Nakon što je objavljena zajednička izjava oglasili su se iz Ruske ambasade u BiH, navodeći razloge zbog kojih su protiv stavova iznesenih u izjavi PIC-a.
“U vezi sa izjavom ambasadora Upravnog odbora Savjeta za provođenje Mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini (UO PIC) objavljenoj 14. oktobra, informišemo o sljedećem:
Ruska Federacija ne priznaje legitimitet tzv. ‘novog visokog predstavnika’ Kristijana Šmita. S tim u vezi ni na koji način nismo učestvovali u raspravi i razradi teksta izjave UO PIC-a uz njegovo moderiranje.”

Kako dodaju, sa svoje strane, predložili su bilješku sljedećeg sadržaja: “Ruska Federacija ne smatra visokog predstavnika legitimnim bez neophodne odluke Savjeta bezbjednosti UN-a i ne slaže se s tekstom izjave“.
“Nažalost, naši partneri su prekršili red djelovanja UO PIC-a i, uprkos našem stavu, samovoljno objavili ‘standardnu bilješku. S tim u vezi naglašavamo da ova izjava ne odražava stavove cijele međunarodne zajednice u BiH te pozivamo na njeno ignorisanje”, stoji u reakciji Ambasade Rusije u BiH, prenosi Oslobođenje.ba.

Ostavite komentar: