Bijela kuća: Predsjednički izbori se neće odlagati

Bijela kuća je potvrdila da neće biti odlaganja predsjedničkih izbora i da će oni biti održani 3. novembra, kako je predviđeno ustavom i zakonom.

“Održaćemo izbore 3. novembra i predsjednik će na njima pobijediti”, izjavio je za televiziju CBS šef kabineta Donalda Trampa Mark Meadows, prenosi Reuters.

Gotovo istu rečenicu ponovio je na “Foxu” savjetnik u Trampovoj predsjedničkoj kampanji Jason Miller.

“Izbori će biti održani 3. novembra i predsjednik Tramp će pobijediti na izborima održanim 3. novembra”, kazao je Miller.

Tramp je prošle nedjelje napisao da bi trebalo razmisliti o odlagaju izbora, zbog toga što će najviše birača glasati poštom, zbog čega će to biti najmanje tačni i najviše lažni izbori u američkoj istoriji.

Tu mogućost su odmah odbacili kongresmeni iz obje stranke, koji su, po ustavu, jedino ovlašteni da mijenjaju datum izbora. Meadows je danas rekao da se mora osigurati da glasački listići budu dostavljeni biračima na zakonom predviđen način, ali nije ponudio dokaze da to nije bio slučaj u prošlosti.

Na pitanje da li je od Trampa bilo neodgovorno da pokrene to pitanje, Meadows nije direktno odgovorio.

“Bilo je odgovorno da postavi pitanje da li ćemo 3. novembra znati rezultate izbora, ako svi budu glasali poštom. Ja sada mogu da kažem da ih nećemo znati ni 1. januara”, kazao je Meadows.

Gotovo sve savezne države odlučile su da ove godine omoguće glasanje poštom, a u Californiji, Utah, Havajima, Coloradu, Oregonu i Washingtonu to će biti jedini način glasanja.

Miller je kritikovao odluke nekih država da će biti važeći i glasački listići koji u izbornu komisiju stignu poslije 3. novembra, a Tramp je rekao da bi trebalo odmah tužiti Nevadu, koja je prva donijela takvu odluku.

“To je nečuveno i odmah se mora osporiti na sudu”, poručio je Tramp.

 

Izvor:(Fonet)

 

 

Ostavite komentar: