U Srbiji novi insekt nazvan po Đokoviću: Sposoban da opstaje u surovom okruženju

Na pećinskom lokalitetu u okolini Ljubovije pronađen je novi insekt u Srbiji, koji je zbog svoje brzine, snage, elastičnosti, istrajnosti i sposobnosti da opstaje u surovom okruženju, u čast trofejnog teniskog šampiona Novaka Đokovića, nazvan “Đokovićev duvalijus” (Duvalius djokovici).

Jedinstveni pećinski predator trčuljak pronađen je u Siminoj jami, na planini Povlen, a naučnici ističu da je ovaj insekt predator u podzemnoj sredini, kao što je Đoković figurativno na teniskom terenu.

“Takođe, oboje potiču iz Srbije. Autori nove vrste su i obožavaoci Novaka Đokovića, tako da je to još jedan dodatni razlog zašto su vrstu nazvali baš po najboljem teniseru svih vremena i jednom od najdominantnijih sportista sveta ikada”, saopšteno je iz Biološkog fakulteta u Beogradu.

Naučni rad sa otkrićem i opisom nove vrste insekata u objavljen je prije nekoliko dana u renomiranom međunarodnom zoološkom naučnom časopisu (Annales Zoologici Fennici).

Novu vrstu za nauku su opisali profesor doktor Srećko Ćurčić i doktor Nikola Vesović sa Biološkog fakulteta u Beogradu, kao i entomolog i biospeleolog Dragan Pavićević.

Tipske primjerke ove vrste su sakupili biospeleolozi Miloš Kuraica, koji je takođe jedan od autora ovog naučnog rada, kao i doktor Iva Njunjić.

“Đokovićev duvalijus” je veoma rijetka i usko lokalizovana vrsta insekata trčuljaka.

“Naseljava Siminu jamu i nigde se više ne može naći u svetu. U pitanju je sitna, potpuno slepa i depigmentisana vrsta insekata sa dugačkim nogama i antenama. Ona je jako hitra i grabljiva, a hrani se drugim sitnim životinjama koje naseljavaju ovu jamu”, navedeno je u saopštenju.

Smatra se da je vrsta jako stara, a njeni najbliži srodnici naseljavaju zapadnu Srbiju i vezani su za zemljište planine Maljen i pećinske objekte u okolini Valjeva.

Ostavite komentar: