Tesla uskoro predstavlja čovjekolikog robota: Veliki planovi za Optimusa

Za pet dana očekuje nas predstavljanje prvog humanoidnog robota kompanije Tesla, za kog je Ilon Mask prošle godine rekao da bi mogao da zamijeni “dosadne, ponavljajuće fabričke poslove”.

Očekuje se da će prototip biti otkriven 30. septembra na događaju kompanije AI Day. Njegovo ime, Optimus, inspiraciju crpi iz moćnog vođe Autobota u crtanoj seriji “Transformers”.

Prema Teslinim nedavnim oglasima za posao, kompanija planira da razvije i proizvede hiljade, ili čak milione humanoidnih robota širom svijeta u budućnosti. Prototip će biti visok oko 1,73 metra, a početak proizvodnje se očekuje sledeće godine, prenosi Euronews.

Mask je ranije rekao da je važno da robot ne bude “super skup”, ali je istakao i da “ima potencijal da vremenom bude značajniji za Teslu od proizvodnje auomobila”.

“Osnova ekonomije je radna snaga. Šta se dešava ako zapravo nemate manjak radne snage? Nisam siguran šta ekonomija uopšte znači u tom trenutku. O tome se radi sa Optimusom. Dakle – veoma je važan”, rekao je Mask.

Dodao je i da će robot imati isti softver sa vještačkom inteligencijom i “autopilot kamere” koje imaju Teslina vozila.

Stručnjaci za robotiku, međutim, skeptični su u pogledu planova milijardera kada je u pitanju široka upotreba humanoidnih robota, osim ako Tesla ne može da izbaci robote koji rade više različitih poslova, prenosi Rojters.

“Sve je to dio odvraćanja pažnje ljudi. Daje im se sledeći ‘svjetlucavi objekat’ za kojim će juriti”, rekao je za Rojters analitičar kompanije “Guidehouse Insights” Sem Abuelsamid.

Drugi proizvođači automobila, kao što su Honda ili Boston Dajnamiks (dio Honde), decenijama razvijaju humanoidnu robotiku. Međutim, kao i automobili koji se sami voze, roboti imaju problema sa nepredviđenim situacijama.
“Automobili koji sami sebe voze nisu se pokazali baš tako lakim kao što se mislilo. Donekle je ista stvar i sa humanoidnim robotima”, rekao je za Rojters vođa NASA tima za agilnu robotiku Šon Azimi.

Mask je priznao da humanoidni roboti nemaju dovoljno inteligencije da se kreću u stvarnom svijetu bez eksplicitnih instrukcija.

Međutim, isto tako je rekao i da Tesla može iskoristiti svoju stručnost u AI i ključnim komponentama za razvoj i proizvodnju “pametnih”, a ipak jeftinih humanoidnih robota u velikom obimu.

On je nedavno tvitovao da njegov tim za autopilot tehnologiju radi na Optimusu, kada su ga pitali o ispravkama onoga što naziva “beta potpuno samostalnom vožnjom – test verzijom novog softvera za automatizovanu vožnju”.

Ostavite komentar: