Srpski pronalazači treći u svijetu u takmičenju “Korona inovacija”

Na svjetskom takmičenju Udruženja pronalazača Korona inovacije, naučnici iz Srbije, u konkurenciji 35 zemalja i više od 200 patenata, osvojila su treće mjesto. Vođa tima je profesor Vladimir Pavlović sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, koji već deset godina radi i u Nasi.

Naši naučnici su patentirali razvoj antivirusnih i antimikrobnih materijala u prevenciji širenja koronavirusa u ventilacionim uređajima.

Materijal, odnosno čestice titan-dioksida, apatita i ekstrata biljaka sa naših područja nanosi se na filtere u ventilacionim uređajima. Na taj način znatno se smanjuje aktivnost virusa.

“To su vrste kompozita praškastog karaktera koji se nanose na određenu površinu koja tim dejstvom postaje antimikrobna i antivirusna”, objašnjava prof. dr Vladimir Pavlović.

Profesor Pavlović već deset godina radi i u Nasi na razvoju pametnih materijala koji se kao senzori mogu koristiti u zaštiti čovjekovog okruženja.

Ta vrsta materijala mogla bi da se koristi i na površima koje nisu dio ventilacionih sistema, ističe Pavlović.

Prema njegovim riječima, istraživanja pokazuju da titan-dioksid daje svojstvo staklu da se samoočisti.

Prvo mjesto na svjetskom takmičenju pripalo je Libanu za održiva sanitarna rješenje za vodu i okruženje, a drugo je pripalo ekipi Maroka za maske koje povećavaju imuni odgovor na viruse.

Više o uspjehu naših naučnika možete pogledati u emisiji Znanje imanje u nedjelju.

 

Izvor:(RTS)

 

 

Ostavite komentar: