Računar vam je usporio u posljednje vrijeme – probajte neko od ovih rješenja

Ukoliko ste primijetili da vaš računar radi sporije nego inače, postoji nekoliko stvari koje biste mogli da pokušate.

Prva stvar koju će vam svaki stručnjak savjetovati, jeste da skratite listu aplikacija koje se pokreću zajedno sa računarom. Kako vrijeme prolazi, instaliraćete sve više programa, a dio tih programa pokretaće se svaki put kada uključite računar.

Vaš PC će tako usporavati, a ovaj problem je lako rješiv kada uđete u podešavanja, pogledate startne aplikacije i eliminišete nepotrebne, prenosi tPortal.

Koristite manje “kartica” u internet-pregledaču

Internet-pregledači (web browseri) su, bez dileme, neki od najvećih potrošača memorije. Isključivanjem nepotrebnih kartica možete dramatično da utičete na performanse računara. Evo kako možete da ih provjerite.

  • Pokrenite Task Manager desnim klikom na Taskbar i biranjem stavke ‘Task Manager’.
  • Odaberite strelicu na lijevoj strani od imena pregledača kako biste proširili listu otvorenih kartica.
  • Ako koristite Google Chrome, odaberite tri tačke pa onda menadžera kartica.
  • Odaberite ‘More Tools’
  • Odaberite ‘Task Manager’
  • Videćete listu trenutno aktivnih programa. Kliknite na program koji želite da isključite.
  • Dok je program označen, birajte stavku ‘End Task’ kako biste ga isključili

Podesite vreme skeniranja računara

Redovno skeniranje računara antivirusnim programima je efikasan način održavanja njegovog “zdravlja”. Možete da odaberete režim skeniranja koji nudi program, ali to ponekad može da uspori računar.

Razmislite o vremenu skeniranja i birajte ono kada niste za računarom. Pokrenite antivirus i pronađite raspored skeniranja. Uredite ga tako da se pokreće tokom vaše pauze za ručak, ili kasnije, kada ne sjedite za računarom.

Redovno uključujte računar

Većina ljudi, kada nije za računarom, ne isključi ga potpuno već ostavi “Sleep Mode”. Ova rutina ima i lošu stranu – vaš PC tada ne čisti fragmentisanu memoriju i privremene podatke. Za najbolje performanse bilo bi dobro da isključite i onda ponovo pokrenete računar bar jednom u nekoliko dana.

Pauzirajte OneDrive

OneDrive je koristan cloud servis koji dolazi uz Microsoft 365, ali česta sinhronizacija može da uspori vaš računar. Zato razmislite o tome da pauzirate OneDrive na dva, osam ili 24 sata.

* Kliknite na OneDrive ikonicu u donjem desnom delu ekrana
* Odaberite “Help & Settings”
* Kliknite na ‘Pause Syncing’ kako biste zaustavili sinhronizaciju i birajte koliko dugu pauzu želite

Razmislite o SSD-u

Ako ste vlasnik starijeg računara koji nije došao sa SSD-om, razmislite o tome da ga nabavite. Ne radi se, doduše, o jednostavnom procesu s obzirom na to da ćete morati da prebacujete sistem na novi disk, reinstalirati Windows i opet da instalirate aplikacije koje inače koristite.

Uprkos komplikacijama, SSD će verovatno da ubrza rad vašeg računara – čak je to ponekada i bolje nego da kupite novi procesor ili više memorije.

Ostavite komentar: