Nova verzija: Chrome 86 stiže sa značajnim bezbjednonim unapređenjima

Iako je na ubjedljivom prvom mjestu, Chrome mora da vodi računa da bude ispred svojih rivala po svim pitanjima, pa i po pitanju bezbjednosti korisnika. Tako je i sa verzijom Chrome 86, koja je do korisnika stigla 6. oktobra, i to sa značajnim bezbjednosnim unaprjeđenjima.

Chrome 86 donosi veći stepen bezbjednosti na desktop računare, ali i na mobilne platforme, i to najprije kroz poboljšanja koje se tiču lozinki, zaštite od sumnjivih fajlova, kao i kroz biometrijske mjere u slučaju da korisnici u okviru pregledača čuvaju svoje lozinke.

Tu je i podrška za “.well-known/change-password” fajl, koji služi da se lakše zamjene kompromitovane lozinke. Naime, kada Chrome provjjerava sačuvane lozinke koje su korišćene za logovanje automatski detektuje one koje su dio nekog curenja podataka i korisnike obavještava da bi trebalo da ih zamjene, piše Bleeping Computer.

Sa Google Chrome 83 verzijom na stigla je funkcija Safety Check, a sa varijantom 86 ova sigurnosna mjera dolazi i na mobilnu verziju pregledača. Desktop korisnici su u maju dobili Enhanced Safe Browser, a funkcija sada stiže i na Android, što korisnicima donosi zaštitu u realnom vremenu tokom pretraživanja interneta i preuzimanja fajlova.

Pored toga, Google već neko vreme blokira i sadržaje koji stižu sa nesigurnih HTTP konekcija, a to sada važi i za mješovite konekcije – kada se neka lokacija otvori kao HTTPS web sajt, da bi potom prešla u sada nepoželjni HTTP, prenosu PC Press.

Sa Chrome-om 86 stigle su i zakrpe za brojne ranjivosti, a korisnici mogu da testiraju i eksperimentalne funkcije, poput mogućnosti da se edituju sačuvane lozinke. Oni čiji se pregledač nije automatski ažurirao novu verziju mogu da preuzmu preko Settings -> Help -> About Google Chrome.

Ostavite komentar: