Nesvakidašnji događaj u svemiru: Letjelica NASA se uspješno sudarila sa asteroidom VIDEO

Letjelica Dart koju je NASA lansirala danas sudarila se sinoć direktno sa asteroidom, čime je misija “spasavanja” Zemlje uspješno okončana.

Nesvakidašnji događaj odigrao se na oko 11 miliona kilometara od Zemlje, na nebeskom tijelu poznatom kao Dimorfos, prenosi Bi-Bi-Si.

To je prvi pokušaj čovječanstva da pomjeri još jedno nebesko tijelo, a cilj je da se vidi da li bi veliki asteroid koji juri ka Zemlji mogao da bude preusmjeren.

Letjelica je bila oko 100 puta manja od Dimorfosa, tako da nije uništila asteroid.

Umjesto toga, Dart se nada da je sudar promijenio brzinu i putanju asteroida u svemiru.

Naučnici očekuju da će guranje malo pomjeriti Dimorfos i učiniti ga gravitaciono vezanim za Didimos, veći asteroid u sistemu.

“Krećemo u novu eru čovječanstva, eru u kojoj potencijalno imamo sposobnost da se zaštitimo od opasnog udara asteroida. Kakva nevjerovatna stvar. Nikada ranije nismo imali tu sposobnost”, rekla je Lori Glejz, direktorka NASA odjeljenja za planetarnu nauku ubrzo nakon potvrde da je svemirska letjelica Dart uspješno uticala na Dimorfos u prvoj “misiji planetarne odbrane”.

Zemaljske opservatorije širom svijeta, uključujući i svemirski teleskop Džejms Veb, posmatraće sistem asteroida u narednom periodu kako bi potvrdili da li je DART uspješno promenio kretanje asteroida.

Agencija napominje da kamen nije bio na putu da udari u Zemlju.

Dart je slao slike na Zemlju brzinom od jedne slike u sekundi dok se kretao ka svom cilju, a ono što će se u početku pojavilo kao svjetlosna tačka na slikama, brzo je naraslo i ispunilo cijelo vidno polje, prije nego što se napajanje iznenada prekinulo i pošto je svemirska letjelica uništena.

Tu, međutim, nije kraj priče, jer Dart sa sobom nosi italijanski kockasti sat od 14 kilograma, a njegov posao je da zabiljeleži šta će se događati kada Dart iskopa krater.

Njegove slike snimljene sa bezbjedne udaljenosti od 50 kilometara biće emitovane na Zemlju u narednim danima.

Dr Tomas Zurbušen, pomoćnik NASA direktorata za naučne misije, kaže da je “optimista” da će sinoćnja misija biti uspješna, prenosi Gardijan. Postoje stvari koje znamo da možemo da koristimo i veliki prostor stvari koje su nepoznate.

“U tom velikom prostoru su rješenja za probleme budućnosti”, rekao je Zarbušen.
Prema njegovim riječima, postoje nova istraživanja i novo razumijevanje prirode.

“Mi u NASA želimo da pomjerimo tu granicu da bismo učinili više stvari korisnih za nas, kao što je Dart, ali i da razumijemo prirodu na novi način. Ovo je korak u tom pravcu. Veoma smo optimistični”, dodao je on.

Filmovi kao što su “Velki udar” (Deep Impact to Armagedon) i “Ne gledaj gore” (Don’t Look Up) natjerali bi nas da vjerujemo da je uništenje najbolji način da se nosimo sa asteroidom koji juri ka Zemlji.

“Naučnici sa Univerziteta Džons Hopkins kažu da je to ono što ne bi trebalo da radimo. Endi Rivkin, iz JPL laboratorije za primjenjenu fiziku, i vođa istraživačkog tima Dart, objasnio je razloge koji stoje iza takve teorije. Ako ga raznesete na milion komada, onda bi se neki od njih i dalje mogli [sudariti] sa Zemljom”, objasnio je Rikvin.

Ostavite komentar: