Nazvan po egipatskom bogu haosa: Asteroid Apep se približava Zemlji, evo šta kažu naučnici VIDEO

Asteroid Apep nazvan po egipatskom bogu haosa, približava se Zemlji i ubrzava, a naučnici su izračunali kada bi mogao da stigne do naše planete. Ipak, navode da je mala vjerovatnoća da će udariti u Zemlju.

Kako je objasnio Dejvid Tolen, astronom sa Univerziteta Havaji, asteroid ubrzava zahvaljujući tzv. Jarkovski efektu, odnosno različitim temperaturama hemisfera asteroida, zbog čega mu se menja i orbita. Ovaj asteroid otkriven je 2004. godine i od tada je pod stalnim nadzorom astronoma, piše Lajvsajens.
Iako su precizno izračunali kada bi mogao da se približi Zemlji, naučnici još ne mogu da tvrde da će nas i promašiti, jer još ne mogu da izračunaju uticaj solarnih vjetrova i Sunčeve gravitacije na putanju asteroida. Prvi bliski susret Zemlje trebalo bi da bude već 2029. godine, kada će on još detaljnije biti proučen, a biće vidljiv i golim okom.

“Najvidljiviji će biti 13. aprila 2029. godine. To približavanje će biti kritično, jer ćemo na osnovu njega moći da predvidimo scenarije za budućnost”, kaže Tolen.

Naučnici su ranije davali mnogo katastrofičnija predviđanja za susret Apepa i Zemlje 2029. godine, izračunavši da postoji čak 3 odsto mogućnosti da asteroid udari u našu planetu. Međutim, takve kalkulacije su kasnijim proučavanjem odbačene, prenosi Sputnjik.

Ostavite komentar: