Nauka sve može! Stigao nanomaterijal koji eliminiše koronu sa maski, tkanina i kvaka

Tim naučnika iz španskog Nacionalnog istraživačkog savjeta (CSIC) proizveo je nanomaterijal koji može da eliminiše čestice virusa korona sa zaštitnih maski, tkanina, rukohvata i kvaka na vratima.

Novi nanomaterijal sastoji se od nanočestica bakra koje sprečavaju proteine virusa korona da se šire i razmnožavaju.

Ovaj materijal već je zaštićen patentom, a mogao bi se koristiti kao premaz na zaštitnim maskama, na zaštitnoj odjeći za bolničku upotrebu, te kao premaz za kontaktne površine, poput rukohvata ili površina u javnom prevozu, navodi CSIC. Španski naučnici trenutno proučavaju načine za razvijanje industrijske proizvodnje tog materijala.

Nova tehnologija sastoji se od nanočestica koje reaguju na proteine novog virusa, mijenjaju ih putem mehanizma oksidacije, te blokiraju njihovu sposobnost ulaska u ljudske ćelije, objašnjava rukovodilac projekta Hose Migel Palomo.

Novi materijal vrlo je efikasan u sprečavanju funkcionalnih proteina virusa korona, posebno 3CL proteaze, koja učestvuje u procesu razmnožavanja virusa, te površinskog /šiljatog/ proteina koji omogućava virusu ulazak u ljudske ćelije.

Nanomaterijal čine čestice bakra sa samo jednim stanjem oksidacije, navodi “Nano magazin”. Prema tvrdnjama španskih naučnika, to materijalu omogućava veliku biološku aktivnost koja do sada nije uočena kod drugih jedinjenja.

Materijal je već testiran kao premaz za hirurške zaštitne maske napravljene od polipropilena ili pamuka.

Novi materijal uspješno je testiran i na čeliku i željezu.

Ostavite komentar: