Naučnici ukazuju na problem nestajanja insekata

Klimatske promjene, insekticidi, herbicidi, zagadjenje, invazivne vrste i promjene u poljoprivredi doveli su do toga da Zemlja svake godine gubi vjerovatno jedan do dva odsto populacije insekata, saopštili su entomolozi.

Naučnici rade na tome da se utvrdi da li je stopa gubitka insekata veća nego kod drugih vrsta, rekao je Dejvid Vagner sa Univerziteta u Konektikatu, entomolog na čelu projekta koji obuhvata 12 studija na kojima je radilo 56 naučnika širom svijeta.

Problem koji se ponekad naziva “apokalipsa insekata” je poput slagalice i naučnicima je teško da shvate cjelinu jer nemaju sve dijelove.

“Gubitak broja insekata je uporediv sa klimatskim promjenama prije 30 godina jer je procjena stope gubitka teška”, smatra entomolog Mej Berenbaum, prenosi Beta.

Da stvar bude gora, kako je navela, ljudi ne vole insekte iako su neophodni za oprašivanje, u lancu ishrane i uništavanju otpada.

Ovi naučni radovi možda ne pružaju nove podatke, ali potvrđuju nepotpunu sliku problema koji počinje da privlači pažnju.

Naučnici su identifikovali milion vrsta insekata dok vjerovatno još četiri miliona tek treba otkriti.

 

 

Ostavite komentar: