Naučnici šest mjeseci napajali računar pomoću algi

Inženjeri sa Univerziteta Kembridž napajali su računar više od šest mjeseci koristeći isključivo energiju dobijenu od modrozelenih algi. Plavo-zelene alge zatvorene u malom kontejneru napajale su računar šest mjeseci.

Slični fotosintetički generatori energije mogli bi jeftino da pokrenu niz malih uređaja u narednim godinama, bez potrebe za rijetkim i neodrživim materijalima koji se koriste u baterijama.

Kristofer Hau sa Univerziteta u Kembridžu i njegove kolege napravili su malo kućište veličine AA baterije od aluminijuma i providne plastike. Unutra su postavili koloniju vrste cijanobakterija pod nazivom Sinechocistis sp. PCC 6803 – opšte poznate kao “plavo-zelene alge“ – koje proizvode kiseonik fotosintezom kada su izložene sunčevoj svjetlosti.

Uređaj je postavljen na prozorsku dasku u kući člana tima Paola Bombellija tokom pandemije kovida 2021. godine i tamo je ostao od februara do avgusta. Obezbjeđivao je kontinuiranu struju preko svoje anode i katode koje su pokretale Arm mikroprocesor odnosno računar

Računar je radio u ciklusima od 45 minuta izračunavanja zbira uzastopnih cijelih brojeva da bi simulirao računarsko opterećenje, za koje je bilo potrebno 0,3 mikrovata snage i 15 minuta u stanju pripravnosti, što je zahtijevalo 0,24 mikrovata. Sam računar je mjerio trenutni izlaz uređaja i ovi podaci su uskladišteni u oblaku da bi ih istraživači analizirali piše NewScientist

Tokom šest mjeseci eksperimenta nije bilo prekida napajanja, a u šest mjeseci od njegovog završetka cijanobakterije su nastavile da proizvode struju, prenose “zanimljivostidana.com”.

Hau kaže da postoje dvije potencijalne ideje o izvoru moći. Ili same cijanobakterije proizvode elektrone, što stvara struju, ili stvaraju uslove u kojima je aluminijumska anoda u posudi korodirana u hemijskoj reakciji koja proizvodi elektrone. Pošto je eksperiment protekao bez ikakvog značajnog degradiranja anode, istraživači vjeruju da cijanobakterije proizvode najveći dio struje.

Ima još dosta toga da se uradi na ovom “frontu”. Ali to bi moglo da funkcioniše u ruralnim oblastima zemalja sa niskim i srednjim prihodima, na primjer, u aplikacijama gdje bi malteriše količina energije mogla biti veoma korisna, kao što su senzori životne sredine ili punjenje mobilnog telefona.

Cijanobakterije stvaraju sopstvenu hranu tokom fotosinteze, a uređaj čak može da nastavi da proizvodi snagu tokom perioda mraka, za šta istraživači vjeruju da je moguće jer cijanobakterije nastavljaju da prerađuju višak hrane.

Istraživači su eksperimentisali sa stvaranjem sličnog kućišta od praznih plastičnih boca i vjeruju da bi efikasni uređaji mogli da se proizvedu veoma jeftino, uz komercijalnu primjenu u roku od pet godina. Takođe su pronašli vrste algi koje stvaraju veće struje.

 

 

Ostavite komentar: