Možda ih niste ni svjesni! Ove navike su smrtni neprijatelj vašeg računara

Ništa ne traje vječno, posebno ne tehnologija, ali vaš računar može izdržati i do nekoliko godina duže ako se prema njemu ponašate ispravno.

Ako se vaš računar kvari ranije nego što smatrate da bi trebalo, postoji šansa da i vi doprinosite tome s nekim lošim navikama, piše PCMag.

Evo nekoliko loših navika koje možda radite, a da uopšte niste svjesni da radite nešto loše.

Toplina je smrtni neprijatelj vašeg računara. Ako se previše zagrijava, procesor može usporiti ili se čak potpuno isključiti, kako bi smanjio temperaturu. Dugotrajni rad na visokim temperaturama može poprilično smanjiti životni vijek procesora, ventilatora i baterije, piše Gik.

Za stolni računar rješenje je jednostavno. Pobrinite se da vaš uređaj ima odgovarajući protok zraka, s dovoljno ventilacijskih otvora i ventilatora kako bi se omogućilo strujanje hladnog zraka kroz komponente. S druge strane, kad je riječ o prijenosnom računaru, stvar je malo složenija. Prenosivost dovodi do raznih loših navika, kao što su stavljanje laptopa na krevet ili drugu mekanu površinu, što blokira protok zraka ispod laptopa, a potencijalno i kroz laptop.

Preporučuje se da koristite laptop na ravnoj površini kad god je to moguće, a prijenosni stolovi su dobar način da se spriječi prekomjerno zagrijavanje uređaja. Uz to, za laptop vrijede pravila kao i za računar – ne ostavljajte ih na vrućim mjestima (automobil po sunčanom danu) i redovno ih čistite od prašine.

Svi računari s vremenom nakupe malo prašine. Iako redovno čišćenje može pomoći kod toga, prvo je potrebno spriječiti ulazak raznih čestica u računar. Na primjer, dim cigareta i dlake kućnih ljubimaca mogu pogoršati taj problem, a stavljanje računara na pod doprinijet će da se više prašine, kose i drugih čestica nađe u unutrašnjosti uređaja.

Preporučuje se da držite računar na stolu ili na drugom podnožju te osigurate da na ventilatorima za usisavanje postoje filteri.

Baterija vašeg tableta može izdržati oko 8 sati rada kad je nova, ali baterije se s vremenom troše i nakon nekoliko godina to se može smanjiti na šest ili pet sati rada. Ovo je nažalost neizbježno, ali postoje načini kako vijek trajanja baterije produžiti.

Kako bi produžili trajanje baterije laptopa, najbolje je da je kratko ispraznite i često punite. Ako primijetite da je baterija vašeg nabrekla, to je svakako znak za zabrinutost. Ako dođe do toga da se baterija toliko napuni da pritišće kućište vašeg laptopa, stvarajući jaz između panela, odmah morate prestati koristiti računar i zamijeniti bateriju, da ne bi došlo do većeg kvara.

Još jedan jednostavan i hvalevrijedan savjet je da ne jedete i ne pijete u blizini svog računara. Ako to ne možete izbjeći, preporučuje se da to radite maksimalno oprezno. Upadanje mrvica u tipkovnicu nije samo ružno za vidjeti, već može oštetiti prekidače ili otežati pritisak na određene tipke.

Ostavite komentar: