Milioni Androida uskoro u velikom problem: Je li i vaš među njima?

Korisnici starijih Android telefona često imaju glavobolje jer su im uređaji previše zastarjeli za neke servise.

Od septembra 2021. godine, veliki broj internet-stranica neće moći da se otvori na telefonima koji rade na operativnom sistemu Android 7.1 Nougat, ili starijem. Razlog za to je digitalna verifikacija.

Regulator za izdavanje digitalnih sertifikata, Lat's Encrypt, dugo je izdavao digitalni dokument kojim se potvđuje vjerodostojnost neke stranice. Međutim, kompanija koja pravi dodatne sertifikate za potvrdu, IdenTrust i Let's Enrypt neće obnoviti ugovor koji ističe u septembru 2021.

Otprilike trećina internet-stranica koristi sertifikate kompanije Let's Enrypt, dakle svi uređaji koji koriste IdenTrust sertifikat neće moći da ih otvore.

Prema podacima iz ove godine, oko trećina Android uređaja i dalje koristi Android 7.1 Nougat operativni sistem, što znači da se trenutno radi o desetinama miliona telefona i tableta.

Oni koji ne žele da promjene telefon, mogu da instaliraju Firefox Mobile internet-pregledač, pomoću kojeg će još neko vrijeme moći da otvaraju sajtove sa “isteklim” sertifikatom, prenosi B92.

Ostavite komentar: