Korisni savjeti: Ovako možete produžiti vijek trajanja baterije na pametnim telefonima

HMD Global, dom Nokia telefona, izdvojio je pet saveta koji mogu da vam pomognu da produžite životni vijek vaše baterije na pametnom telefonu.

Baterije su ključne komponente našeg svakodnevnog života. Većina elektronskih uređaja na koje se oslanjamo ne bi radila bez baterija – pametni telefoni, laptopovi, lampe, daljinski upravljači, satovi… Bez baterija ne bismo mogli ni da pokrećemo motore automobila, piše Klix.ba.

Evo pet savjeta kako da produžite njihov životni vijek:

Punjenje baterije

Stalno punjenje telefona do 100 posto kada koristite punjač visokog napona može opteretiti bateriju telefona. Prekidanje punjenja na 80 ili 90 posto je dobra ideja, a idealno bi bilo držati bateriju između 30 i 80 odsto. To će produžiti njen vijek trajanja.

Isključite praćenje lokacije

Na Android telefonima možete potpuno isključiti svoju lokaciju/GPS ili blokirati određene aplikacije da prate vašu lokaciju. Pogledajte podešavanja kako biste provjerili koje aplikacije prate vašu lokaciju i isključite ih.

Izbegavajte izlaganje telefona ekstremnim temperaturama

Ekstremno niske temperature mogu brže isprazniti bateriju vašeg telefona. Održavanje telefona na sobnoj temperaturi gdje je to moguće, osiguraće da baterija traje koliko god može.

Napunite telefon tokom dana

Kada se telefon ostavi da se puni preko noći, baterija će ponovo početi da se prazni. Kada nivo napunjenosti padne ispod određenog nivoa koji je odredio proizvođač, ponovo će početi da se puni. Ovo može ubrzati degradaciju baterije, tako da ćete na kraju možda otkriti da vaš telefon završi na 0 procenata mnogo brže nego kada ste ga kupili.

Ako ipak punite telefon noću, pobrinite se da nije pokriven, npr. ispod jastuka, jer to može da pregrije bateriju, što će takođe vremenom pogoršati njene performanse.

Odaberite mod štednje baterije i tamni mod

Funkcije poput Smart Battery Mode-a na Android uređajima pomažu u očuvanju baterije vašeg telefona, pa ćete ga rijeđe puniti. Prebacivanje telefona u tamni mod takođe može da produži životni vijek baterije, jer je potrebno manje energije da bi ekran bio svijetal.

Ostavite komentar: