“Ključ ratovanja sljedeće generacije”: Američki vojnici vježbali sa robotskim psima VIDEO

Umjetni psi su bili dio stvarne vojne vježbe u upustinji Mohave u Americi, iako će mnogima izgledati da je riječ o epizodi serije “Black Mirror”.

Vježba koja je izvedena prošle sedmice je jedan od najvećih eksperimenata visoke tehnologije u američkoj vojsci, a uključivala je sve grane vojske poput obalne straže, desetine industrijskih timova i slično, piše klix.

Psi roboti su poslati van aviona da izviđaju prijetnje prije nego što im budu izloženi ljudi, stoji u saopštenju vojske. Elektronski očnjaci su samo jedna karika u onome što američka vojska naziva naprednim sistemom upravljanja bitkama.

Roboti koriste umjetnu inteligenciju i brzu analitiku podataka za otkrivanje i suzbijanje prijetnji američkoj vojnoj imovini u svemiru i mogućih napada na američku domovinu raketama i drugim sredstvima.

Pomoćnik sekretara ratne avijacije Vill Roper je kazao da će se vojnici ubuduće na bojnom polju susretati s ogromnom količinom podataka za procjenu opasnosti.

“Procjena podataka kao osnovnog ratnog resursa, koji nije ništa manje važan od avionskog goriva ili satelita, je ključ ratovanja sljedeće generacije”, rekao je Roper u saopštenju.

Ostavite komentar: