Inovacija – pun pogodak: Ovaj kofer velika je pomoć slijepim ljudima tokom putovanja VIDEO

Robotizovani kofer koji pomaže slijepim osobama da se kreću prilikom putovanja je ideja stručnjakinje za računare i istraživača u IBM-u Čieke Asakave koja je i sama slijepa.

Želeći pronaći rješenje za probleme koje ima na putovanjima osmislila je visokotehnološki kofer koji će pomoći slijepim osobama da se sigurno kreću. U kofer su ugrađene kamere i senzori, kao što su oni u samovozećim automobilima. Osim toga, ugrađena je i tehnologija umjetne inteligencije koja pomaže u orijentisanju i kretanju osobe. Mobilnim telefonom se moguće povezati s koferom koji planira trasu kretanja i usmjerava kretanje i na osnovu vibracije ručke.
Zahvaljujući tehnologiji prepoznavanja lica kofer može obavijestiti slijepu osobu da se u njenoj blizini nalazi njoj poznata osoba, prenosi Klix. U mogućnosti je obavijestiti i o tome koje su trgovine u blizini ili drugi objekti, lokacije koje su interesantne korisniku.

Asakave je naglasila da se nada da će koncept biti komercijalizovan tj. da će biti u širokoj upotrebi.

Kako je kazala, uvijek razmišlja o razvoju tehnologije koja će joj pomoći da putuje lakše, brže i udobnije. Napomenula je da će tehnološki uređaji biti još manji, lakši, ali i mnogo moćniji. Za nju je nezamislivo da društvo bude inkluzivnije bez novih tehnologija.

Ostavite komentar: