El Salvador planira da energiju vulkana koristi za rudarenje bitkoina

Predsjednik El Salvadora Naib Bukele naložio je državnoj geotermalnoj kompanini LaGeo da izradi plan i ponudi objekte za rudarenje bitkoina koji će koristiti obnovljivu energiju iz vulkana.

El Salvador je postao prva država na svijetu koja je usvojila bitkoine kao zakonsko sredstvo plaćanja nakon što je Kongres odobrio prijedlog predsjednika Bukelea.

„Ovo će se brzo razviti!“, objavio je predsjednik Bukele na svom nalogu na Tviteru.

Najava lidera centralnoameričke države ponovo je skrenula pažnju javnosti na poguban uticaj po životnu sredinu koji imaju ove virtuelne kovnice kriptovaluta u kojima se novac razmjenjuje bez posrednika i centralnih banaka, radi kupovine roba i usluga.

Proces kojim se „rudari“ kriptovaluta u sajber prostoru zahtijeva ogromne količine energije. Ukupna emisija ugalj-dioksida u globalnoj industriji bitkoina porasla je na 60 miliona tona, što je jednako količini izduvnih gasova koje proizvede oko devet miliona automobila, navodi se u martovskom izvještaju analitičara iz Banke Amerike.

Predsjednik Bukele je na svom nalogu na Tviteru podijelio i video-snimak na kojem se vide gusti oblaci, kako je naveo, „čiste vodene pare koja izlazi iz dimnjaka“.

„Naši inženjeri su me upravo obavijestili da su iskopali novu bušotinu koja će obezbijediti približno 95 megavata stoprocentno čiste geotermalne energije iz naših vulkana sa nula odsto emisije štetnih gasova“, pohvalio se Bukele, prenosi RTS.

„Počinjemo sa izgradnjom postrojenja za rudarenje bitkoina oko njega“, dodao je.

Bukele je takođe, promijenio i svoju profilnu fotografiju na Tviteru i objavio sliku na kojoj mu oči svijetle plavom laserskom svjetlošću, koju na internetu ima većina pristalica kriptovaluta.

 

 

Ostavite komentar: