Dosta masivniji i ima V6 ispod haube: Ford predstavio novu generaciju Rangera FOTO

Ford je predstavio novu generaciju najpopularnijeg pick-up-a u Bosni i Hercegovini. Novi Ranger nije samo masivniji, već je i hrabriji, tvrdi Ford. Ljubitelji velikih motora takođe će biti zadovoljni što se ispod haube nalazi 3-litreni turbo dizel.

Ford Ranger je bio odgovoran u Evropi za 40 posto prodaje. To znači da je proizvođač imao zaista težak posao, radeći na dostojnom nasljedniku. Novi Ranger je puno masivniji od svog prethodnika, a brojke to dokazuju.

Očekuje se da će povećanje međuosovinskog razmaka za 50 mm pomicanjem prednje osovine bliže braniku poboljšati terenske karakteristike. Pitanje je kako će to funkcionisati u praksi. Osim toga povećana je i širina tovarnog sanduka, također za 50 mm, čime se povećava transportni kapacitet.

Novi Ford Ranger

Po izgledu, novi Ranger se definitivno približio većem F-150, koji se ne nudi u Europi . Odlikuje ga velika, okomita rešetka, LED dnevna svjetla u obliku slova C i masivni blatobrani. Novost su i opcijska matrična LED prednja svjetla.

Dobre vijesti čekaju i ljubitelje većih motora . Osim 2-litrenog dizelaša, pogon će biti i 3,0-litreni V6 dizel s kompresorom. Međutim, točni parametri još nisu otkriveni. Ford također piše u saopštenju da “dizajn prednjeg dijela Rangera pruža više prostora u motornom prostoru i spreman je za moguće usvajanje drugih pogonskih tehnologija u budućnosti”, što bi sugerisalo da u idućih par godina ovdje također možemo očekivati hibrid.

Ranger će ponuditi dva 4WD sistema – s elektroničkim uključivanjem prednje osovine i naprednim sistemom set-and-forget, koji je, prema proizvođaču, dizajniran “kako bi osigurao visoku učinkovitost u zahtjevnim situacijama”. Ford se fokusirao ne samo na bolje terenske sposobnosti, već i na udobno putovanje asfaltom.

Interijer je također potpuno nov. Sada ćemo pronaći okomiti multimedijski ekran koji može imati dijagonalu od 10,1 ili 12 inča. Njegovo srce bit će novi Ford SYNC 4 sistem, a u komunikaciji s FordPass aplikacijom bit će moguće daljinski zaključati vrata ili pokrenuti vozilo. Vozaču i putnicima će također biti na raspolaganju mnogo pretinaca, uključujući na vrhu nadzorne ploče, a u slučaju automatskog mjenjača, postojeća ručica će biti zamijenjena manjim e- mjenjačem. Što se opreme tiče, tu će biti sistem kamera od 360 stepeni ili induktivni punjač.

Ostavite komentar: