Dobili ste poziv sa stranog broja na “WhatsApp-u”: Evo kako da se zaštitite

Sve veći broj ljudi prijavljuje da dobijaju neočekivane pozive na WhatsAppu sa stranih brojeva.

Ovi pozivi mogu biti dio prevara pa je od ključne važnosti da budete oprezni i brzo reagujete kako biste se zaštitili. Evo šta bi trebalo uraditi ako dobijete takve pozive ili poruke.

Ne javljajte se i ne odgovarajte: Kada dobijete poziv sa međunarodnog broja koji ne prepoznajete, preporučljivo je da se ne javljate i ne odgovarate porukom. Kontakt sa nepoznatim pozivaocima može da vas izloži riziku da postanete žrtva prevare ili neovlašćenog pristupa vašim ličnim podacima.

Blokirajte broj: Koristite funkciju blokiranja dostupnu na WhatsAppu da biste spriječili dalje pozive ili poruke sa tog broja. Blokiranjem broja više nećete imati neželjenu komunikaciju sa pozivaocem.

Prijavite i označite broj: WhatsApp korisnicima pruža opciju da prijave i označe sumnjive ili neželjene pozive ili poruke. Koristite ovu funkciju da obavijestite WhatsApp o tome. Prijavljivanje broja može pomoći platformi da preduzme odgovarajuće mjere i spreči slične pojave.

Budite oprezni sa ličnim podacima: Izbjegavajte dijeljenje ličnih ili osjetljivih informacija sa nepoznatim pozivaocima, posebno ako vas zovu iz inostranstva. Prevaranti mogu pokušati da izvuku lične podatke ili finansijske informacije pod maskom legitimnog razgovora.

Budite u toku i edukujte se: Informišite se o najnovijim prevarama koje ciljaju na korisnike WhatsAppa, kao i o taktikama koje prevaranti koriste da biste prepoznali i izbjegli potencijalne prijetnje. Redovno provjeravajte pouzdane izvore tražeći informacije o novim prevarama i savjete o zaštiti na mreži.

WhatsApp aktivno radi na poboljšanju bezbjednosnih mjera i sprečavanju prevara. Međutim, korisnici takođe moraju preuzeti odgovornost za sopstvenu bezbjednost i biti oprezni dok koriste platformu.

Prateći navedene mjere predostrožnosti, možete svesti na minimum rizik da postanete žrtva prevare ili neovlašćenog pristupa vašim ličnim podacima, piše sajt Informacija.rs.

Ostavite komentar: