Apple predstavio redizajnirani iPad: Donosi prilično velike promjene

Kompanija Apple je zvanično predstavila novi iPad koji donosi prilično velike promjene dizajna.

Redizajnirani iPad dolazi sa većim 10,9-inčnim Liqueid Retina ekranom s ravnijim ivicama, zbog čega uređaj izgleda mnogo elegantnije. Takođe, prvi put u istoriji iPada, web kamera je premještena na dužu stranu ekrana.

Novost je i to što iPad sada koristi USB-C povezivost umjesto Lightning porta, čime je postao posljednji moderni model iPada koji je prošao ovu tranziciju. Odbačen je i utor za slušalice što se mnogima neće svidjeti, kao i Home dugme. Apple je umjesto toga odlučio integrisati Touch ID tehnologiju u Power dugme, što je približilo tablet novijim modelima iPada Air i iPada Mini, dok iPad Pro i dalje koristi Face ID. Takođe, uređaj podržava Wi-Fi 6, a tu je i verzija koja ima podršku 5G mreže.

Međutim, novi iPad ne pokreće M2 procesor, neko A14 Bionic čip. Riječ je o istom procesoru korištenom za iPhone 12, a koji predstavlja poboljšanje u odnosu na A13 Bionic koji je stigao s devetom generacijom iPada predstavljenom prošle godine. Iz Applea kažu da je novi iPad tri puta brži od sedme generacije iPada koja je predstavljena 2019. godine te da ima bateriju koja može izdržati cijeli dan.

Deseta generacija iPada je dobila ultraširoku prednju kameru od 12 MP, kao i poboljšanu stražnju kameru od 12 MP koja može snimati 4K video. Prednja kamera ima horizontalni položaj i vidno polje od 122 stepena kako bi se omogućila podrška Appleove Center Stage funkcije koja automatski stavlja osobu u fokus tokom videopoziva. Apple je ugradio i nove stereo zvučnike te dva mikrofona.

Tablet podržava prvu generaciju Apple Pencil olovke i novu Magic Keyboard Folio tastaturu, koja će se prodavati za 249 dolara. Ovaj iPad ne zamjenjuje osnovni model koji ima deblje ivice i Home dugme, bar ne zasad. Umjesto toga je skuplji s cijenom od 449 dolara za mode sa 64 GB memorije, dok starija verzija košta najmanje 329 dolara.

Novi iPad dolazi u četiri boje, plavoj, roze, žutoj i srebrnoj.

Ostavite komentar: