Pored Zemlje će projuriti asteroid, proći će puno bliže od Mjeseca

Asteroid 2020 SW će se sutra, 24. septembra, značajno približiti našoj planeti i projuriti pored nas na udaljenosti koja je mnogo manja od one između Mjeseca i Zemlje.

Ali, ne treba dizati paniku. Stručnjaci smatraju da će 2020 SW proći na udaljenosti od 27.000 kilometara, ali da neće udariti u Zemlju.

Kako bismo vizualno predstavili o kakvoj se udaljenosti radi, treba spomenuti kako je Mjesec od nas u prosjeku udaljen 384.000 km, odnosno oko 30 promjera Zemlje. Ovaj asteroid će proći na udaljenosti od oko 2,1 promjera našeg planeta.

To znači da će 2020 SW sutra oko 13 sati proletjeti bliže od nekih televizijskih i meteoroloških satelita koji orbitiraju na oko 35.888 km iznad naših glava.

Nije poznata tačna veličina asteroida

Naučnici još nisu utvrdili tačnu veličinu asteroida, ali ne radi se o pretjerano velikom objektu. Pretpostavlja se da je ova svemirska stijena velika između 4,4 i 9,9 metara, piše Live Science.

Mada će 2020 SW biti sve svjetliji kako se približava Zemlji, ipak neće biti vidljiv golim okom.

Ovaj asteroid otkriven je tek prošle sedmice, 18. septembra, a izgleda da će bliski susret između njega i Zemlje zauvijek promijeniti njegov život. Naime, radi se o tako malom asteroidu da se očekuje kako će Zemljina gravitacija promijeniti njegovu putanju, piše Index.hr.

Nakon što sutra projuri pored nas brzinom od oko 27.200 km/h, ponovno će nas posjetiti tek 3. juna 2029. godine.

 

 

Ostavite komentar: