“Srpska propaganda”: Film “Dara iz Jasenovca” izložen napadima neoustaških simpatizera

28.01.2021. | 11:05

Film “Dara iz Jasenovca”, koji govori o stradanju srpske djevojčice u hrvatskim logorima tokom Drugog svjetskog rata, postao je meta napada na društvenim mrežama desničarskih i neoustaških simpatizera, koji ovo ostvarenje nazivaju “srpskom propagandom”.

Od pojave trejlera filma koji je objavio “Studio 101”, američki distributer filma, počelo je nasumično “udaranje” minusa na bilo kakvu objavu o tom srpskom ostvarenju.

Masovni pokušaji da se na stranim i regionalnim mrežama “Dara iz Jasenovca” predstavi kao “velikosrpska laž” sada su dopunjeni brojnim slučajevima postavljanja teksta Džeja Vajsberga u “Varajetiju”, koji je optužio tvorce ovog filma za “srpsku propagandu”.

Hrvatski mediji, koji su u posljednje vijeme uglavnom ćutali o filmu, prenijeli su cijeli Vajsbergov tekst uz propratne komentare da je to dokaz da je film “propaganda”.

Na filmskom portalu IMDB, na kojem je počelo ocjenjivanje filma, u jednoj večeri skinuta je cijela jedna ocjena – oborena je “iznenadnom” pojavom velikog boja negativnih bodova.

Argumenti hrvatskih desničara uglavnom su isti – da se filmom, navodno, “blate Hrvati”, uz stalne primjedbe kako je koncentracioni logor Jasenovac “komunistička i srpska laž”.

Veliki broj pregleda trejlera ovog filma na “Jutjubu”, kao i drugih inserata iz filma, te kandidatura filma za “Zlatni globus”, nominacija za “Oskara” za najbolje strano ostvarenje, a pogotovo činjenica da je jaka američka producentska kuća otkupila film i da će prikazivanje prvo početi u SAD – zabrinuli su revizionističke krugove u Hrvatskoj.

Na meti napada su i kratki trejleri u kojima autor filma Predrag Antonijević i stručnjak za Holokaust Majkl Barenbaum govore o značaju prvog filma o ustaškim logorima za djecu i objašnjavaju istorijski aspekt filma.

U međuvremenu, pojavile su se i prve recenzije filma koje su prilično afirmativne, izuzev pamfleta koji je u “Varajetiju” sročio Džej Vajsberg i za koji su se objeručke prihvatili hrvatski desničari.