“Pod svjetlom mjesečeve rijeke“: Filmski festival u Trebinju od 3. do 8. avgusta

02.08.2021. | 14:34

Deveti Festival mediteranskog i evropskog filma Trebinje 2021, uz simboličan slogan “Pod svjetlom mjesečeve rijeke“, biće otvoren sutra uveče na Terasi “Humsko“ na obali reke Trebišnjice, i trajaće do 8. avgusta, saopštila je direkcija manifestacije u Trebinju.

Na svečanom otvaranju festivala kratkometražnog, srednjemetražnog i dugometražnog filma i ove godine biće dodijeljeni “Zlatni platani“, tradicionalne nagrade za izuzetan doprinos evropskom i mediteranskom filmu, a ovogodišnji laureati su poznati i uspješni glumci Nataša Ninković i Svetozar Cvetković. Festival će otvoriti kratki igrani film “Četiri priče“ autora Dragana Rajića iz Trebinja, dok je u nastavku programa dugometražno ostvarenje “Čovjek koji je prodao svoju kožu“ reditelja Kantera Bena Hania, sa Monikom Beluči u glavnoj ulozi, u prostoru Doma mladih Trebinje.

Taj film je rađen u koprodukciji više zemalja – Tunis, Francuska, Njemačka, Belgija, Švedska.

Do 8. avgusta na mnogim lokacijama biće prikazan bogat izbor aktuelnih filmova regiona i Evrope – u Kulturnom centru Trebinje, dvorištu Muzeja Hercegovine, na Terasi hotela Leotar, Terasi Humska – Stari grad i Letnjoj sceni Doma mladih. Na repertoaru se nalazi 26 dugometražnih, kratkih igranih i dokumentarnih filmova iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Švedske, Njemačke, Belgije, Francuske, Italije, Izraela, Albanije, Turske i Tunisa.

Najnoviji srpski filmovi koji će biti prikazani u Trebinju su “Lihvar“ Nemanje Ćeranića, “Јazavac pred sudom“ Marka Vindona u koprodukciji sa Australijom (filmovi su imali premijere na 49. FEST-u) i dokumentarno ostvarenje “Svedok jednog vremena“ Igora Toholja.

Takođe, na programu su i srednjemetražni “Prvobitni instinkt“ Mladena Milojkovića i Milice Lazarević, i dva kratka igrana filma – “Ludnica subotnje večeri“ Gorana Nikolića i “Porodični odmor“ Katarine Koljević.

Od nagrađivanih hrvatskih filmova, koji su bili prikazani i u Srbiji na 49. FEST-u, Trebinje će ugostiti melodramu “Tereza 37“ Danila Šerbedžije, u kojoj igraju Lana Barić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Goran Bogdan, kao i “Ribanje i ribarsko prigovaranje“ Milana Terenca, u kome glavne uloge tumače Rade Šerbedžija i Leon Lučev. Oba filma su trijumfovala na Filmskom festivalu u Puli 2020. u kategorijama najboljeg filma i režije (“Tereza 37“), kao i najbolje glavne uloge (Rade Šerbedžija).

Crnogorska kinematografija će se predstaviti sa srednjemetražnim ostvarenjima režisera Draška Đurovića – “Hozentarus“ i “Magični ključ“, oba u trajanju od po 45 minuta, kao jedna epizoda neke TV serije, kao i djelima “Duga“ Aleksandre Vujović i “Olovka“ Viktora Lisovskog, u koprodukciji sa Rusijom.

Kratki igrani filmovi “Novogodišnja jelka“ Mete Јovanovskog, “Naljepnica“ Đorđija Unkovskog i “Zasjeda“ Slavea Viktorijoskog, predstavnici su Makedonije na Trebinje festivalu.

Pažnju će svakako privući i italijanski film “Čovjek koji je kupio mjesec“ (2018) Paola Zuke, sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi, na samom zatvaranju festivala 8. avgusta, “Koncentriši se, baba“ Pjera Žalice, sa Mirom Banjac u naslovnoj roli, kao i francuska drama “Kako biti dobra supruga“ Martina Provesta, u kome igra velika zvijezda svjetskog filma Žilijet Binoš.

Projekti iz Republike Srpske na Trebinje festivalu su – dugometražni dokumentarac “Hercegovačke jame – Vratiću se“ Nebojše Kolaka i kratki igrani “Nisam ovđe“ Sare Radusinović. Pored tradicionalnih programskih cjelina Festival od ove godine uvodi i novu – Dječji program.

Neće izostati ni tradicionalna “Kafa sa glumcima“ u bašti Hotela Platani, putem razgovora sa dramskim umjetnicima iz filmova festivala.

Prateći programi sadrže promocije knjiga – “Јelena Anžujska“ i “Davorjanka Paunović“, autorke Ane Atanasković i “Čovek iz nehata“, laureata NIN-ove nagrade Gorana Gocića, kao i izložba “Rapsodija u bas ključu” niškog slikara i muzičara Bojana Stojanovića. Muzički događaji su uvijek sastavni dio te filmske smotre, tako da će na otvaranju nastupiti džez umjetnica Nada Pavlović sa bendom, a nakon svečanog zatvaranja biće održan koncert rok sastava “Krugovi u žitu“ iz Trebinja.

Festival organizuju: Tangram Centar, KC Trebinje, Dom mladih Trebinje i hotel Leotar pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Grada Trebinje i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.