Počelo veliko foto-takmičenje “Tragom duše 2020”

Foto-konkurs “Tragom duše 2020”, koji se sprovodi u organizaciji Wikimedijine zajednice Republike Srpske i koji predstavlja jedno od najvećih foto-takmičenja ikada organizovanih na ovim prostorima, počeo je u vikendu iza nas i trajaće sve do 30. septembra tekuće godine.

“Tragom duše 2020”, kako saopštava Wikimedijina zajednica Republike Srpske, fotografsko je takmičenje tematski usmjereno ka prikupljanju fotografija prirodnih i nepokretnih kulturno-istorijskih dobara Republike Srpske.

“Tokom avgusta i septembra učesnici će imati priliku da pošalju svoje fotografije i nadmeću se za vrijedne nagrade. Ukupan nagradni fond iznosi 2.400 KM. Žiri sastavljen od stručnjaka iz relevantnih oblasti izabraće 20 najboljih autorskih fotografija u dvije kategorije, prirodna dobra i nepokretna kulturna dobra, koje će javnosti biti predstavljene u drugoj polovini oktobra 2020. godine”, saopštili su organizatori ovog foto-konkursa.

Kako se dalje navodi u saopštenju prvih šest fotografija, po tri iz obje kategorije, dobiće novčanu nagradu.

“Cilj konkursa je podsticanje učesnika da svojim fotografijama doprinesu popularizaciji prirodnih i kulturnih dobara Republike Srpske, kao i unapređenju dostupnosti riznice kulturnog i istorijskog nasljeđa zemlje na internetu. Fotografije će biti objavljene na Wikimedijinoj ostavi, pod uslovima slobodne ‘Creative Commons’ licence, čime će se pridružiti konceptu otvorenog i slobodnog znanja”, navode organizatori dodajući da se projekat realizuje pod pokroviteljstvom Zadužbine Wikimedije (Wikimedia Foundation).

Ogranizatori navode i da je “Tragom duše” foto-takmičenje otvoreno za svakoga; ne postoje ograničenja u pogledu broja poslatih fotografija – takmičari se čak ohrabruju da pošalju što veći broj fotografija. Navode i da je potrebno da fotografija predstavlja detalj, dio ili cjelinu kulturnog ili prirodnog dobra.

 

Izvor:(Nezavisne novine)

 

 

Ostavite komentar: