Održano prvo polufinale Evrosonga: Hrvatska, Slovenija i Sjeverna Makedonija ispale iz takmičenja

18.05.2021. | 23:18

Prvo polufinalno veče Evrosonga održano je večeras u Ahoy Areni u holandskom lučkom gradu Rotterdamu gdje su se predstavili izvođači iz 16 zemalja. Ipak, samo njih 10 s najviše glasova publike i stručnog žirija prošlo je u finale i boriće se za najbolju pjesmu Evrope.

Finalisti prve polufinalne večeri Evrosonga 2020. su: Norveška, Izrael, Rusija, Azerbejdžan, Malta, Litvanija, Vajar, Švedska, Belgija i Ukrajina.

Veče je otvorio aktuelni pobjednik Dankan Lorens.

Večerašnje takmičenje prva je otvorila grupa The Roop iz Litvanije s pjesmom “Dicoteque” čiji su taktovi rasplesali publiku i odmah na početku zagrijali atmosferu, a riječ je o pjesmi koja ujedno važi i za favorita na ovogodišnjem Evrosongu.

Nakon nje je nastupila predstavnica Slovenije Ana Soklič koja je lani pobijedila s pjesmom “Voda”, a ove godine je odabrana na internom takmičenju s pjesmom “Amen” koju je večeras izvela pred publikom.

Zanimljiv nastup imala je predstavnica Rusije, Manizha s pjesmom “Russian Woman”. Ona se prije takmičenja suočila s problemima zbog teksta pjesme koji su ruski konzervativci smatrali previše provokativnim, piše Klix.ba.

Nosila je raskošnu šarenu nošnju, ali kasnije je ostala u crvenom kombinezonu. Sudeći po reakcijama u areni, ekipa je bila oduševljena.

Zatim je nastupila Švedska pod rednim brojem četiri i predstavio ih je Tusse s pjesmom “Voices”. Najneobičniji nastup imala je predstavnica Australije Montaigne koja je nastupala od kuće s pjesmom “Techicolour”, a njen nastup je emitovan putem videolinka. Ona nije večeras u areni zbog pandemije koronavirusa.

Nastup je imao i predstavnik Sjeverne Makedonije Vasil koji je izveo pjesmu “Here I Stand”.

Sedmi su bili Irci, odnosno Lesley Roy s pjesmom “Maps”. Izvedba je zbog tehničkih poteškoća kasnila, ali su se režija i voditeljica odlično snašli.

Odličan nastup imala je predstavnica Kipra Elena Tsagrinou s pjesmom “El Diablo”. Inače je kiparska crkva pozvala vladu da povuče pjesmu s takmičenja, ali oni su to odbili učiniti. Inače je ova pjesma na kladionicama favorit.

Posljednja je nastupila Malta s pjesmom “Je Me Casse” koju je izvela Destiny, a riječ je takođe o još jednom favoritu publike za pobjedu na ovogodišnjem Evrosongu.

Hrvatska predstavnica Albina Grčić (22) predstavila se sa modernom i razigranom pjesmom “Tick-Tock” na 65. Evrosongu. Splićanka je nastupila pod rednim brojem 10 pred 3.500 ljudi koliko ih se nalazilo u areni zbog epidemioloških mjera koji su morali pokazati negativan tekst na koronavirus prilikom ulaska u dvoranu. Nakon nastupa Albinu je dočekao gromoglasan aplauz za svoj performans.

Večeras su nastupali predstavnici iz Litvanije, Slovenije, Rusije, Švedske, Australije, Sjeverne Makedonije, Irske, Kipra, Norveške, Hrvatske, Belgije, Izraela, Rumunije, Azerbejdžana, Ukrajine i Malte.
Domaćini Evrosonga koji će ove godine voditi zabavni program su pjevačica i TV voditeljica Edsilia Rombley, holandija glumica i pjevačica Chantal Janzen, televizijski voditelj i pjevač Jan Smit te YouTube zvijezda, influenserica i make up artist Nikkie de Jager javnosti poznatija kao Nikkie Tutorials.

Nakon 16 pjesama iz takmičarskog dijela polufinala prikazani su jednominutni pregledi nastupa tri od šest pretkvalificiranih zemalja: Holandije, Njemačke i Italije. Ovi pregledi snimljeni su juče na probama.

Dok je trajalo glasanje publiku su zabavljale pjevačica Davina Mišel i glumica Thekla Reuten koje su udružile snage i oduševile odličnim performansom za pjesmu “The Power of Water”, a osim tog, ova večer je bila bogata i mnogim drugim sadržajima.

Ovogodišnje se takmičenje održava u Rotterdamu u Holandiji zahvaljujući pobjedi Dankana Laurencea na Evrosongu 2019. u Izraelu. Nakon što je ovo takmičenje otkazano 2020. godine zbog pandemije koronavirusa, organizatori su odlučili potvrditi Rotterdam kao ponovnog domaćina Evrosonga u dvorani koja je bila predviđena i prethodne godine.

Ovo je peti put da Holandija organizuje Evrosong nakon što je to prethodno učinila 1958., 1970., 1976. i 1980. godine.