Održana komemoracija Tanasiju Uzunoviću: Nedostaješ mi Taso i tek ćeš mi nedostajati

18.03.2023. | 15:09

Komemoracija bardu glumišta Tanasiju Uzunoviću, koji je preminuo 10. marta u 81. godini, održana je u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Komemoracija je počela govorom upravnika Svetislava Buleta Goncića, koji je prvo pozvao na minut ćutanja.

“Danas se sa ovog mjesta opraštamo od Tanasija Uzunovića, velikog glumca koji je obilježio film i pozorište. To vrijeme sa njim nikada nije bilo obično, a to znaju svi koji su imali priliku da rade sa njim. Ulogom Zarije Vučića u „Velikoj drami“ ulazi na velika vrata Narodnog pozorišta. Darovao je ovoj sceni svoj produhovljeni, otmeni, duhovni izraz. Otišao je jedan od posljednjih velikih glumaca generacije onih koji su nas stvorili i ostavili dragocjena blaga. I sada, sa svih strana, gleda nas neko od njih. Gleda nas Tasa, dobri duh, pravedni, podsećajući nas da moramo čuvati blago”, rekao je Goncić, prenosi 24sedam.

Od Tanasija Uzunovića oprostio se i glumac Vojin Ćetković.

“Moj prvi partner bio je Tanasije Uzunović. Onaj ko je plašio hrabre partizane i koga sam sanjao. Prvi put sam ga gledao u predstavi Dejana Mijača. Još uvijek mi prolazi njegova virtuoznost. Kasnije smo igrali i u Šekspirovoj tragediji, a kasnije i u seriji “Moj rođak sa sela”. Sjećam se kako je tražio da nosi bijelu košulju i bakingarove sa kojima nije bio zadovoljan naredne dvije godine. Ja sam mu prišao i rekao da on meni igra ujaka koga ja najviše volim, a mene je teško voljeti. Prišao je i zagrlio me, a od tada pa do danas je bio moj ujak. Bio je komplikovano divan. Zvao sam ga Tasos sa Rodosa. Bio je moj prijatelj i ja sam bio njegov. Nedostaješ mi Taso i tek ćeš mi nedostajati”, ovim riječima od njega se oprostio Vojin Ćetković.