Održana komemoracija Lanetu Gutoviću: Govorili njegovi prijatelji i kolege

10.09.2021. | 14:01

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu održala se komemoracija Milanu Lanetu Gutoviću. O jednom od najpopularnijih srpskih i jugoslovenskih umjetnika govorili su njegovi prijatelji i kolege.

Posljednji se okupljenima obratio Voja Brajović.

“Lane nije volio ovakve skupove, ali ja vjerujem da bi nam oprostio jer smo mi ipak dužni da se ovako sa njim oprostimo. Bio je neobično duhovit. Poredio bih njegov cinizam sa Matijom Bećkovićem. Moje mišljenje da je on jedan od naših najdarovitijih glumaca. Njegova virtuoznost u glumi je nevjerovatna. On je postavio visoku ljestvicu glume. Mislim da tu negdje čuči neki pjesnik. Lane je bio vjerujući čovjek i zato mu moram reći sa nadom ‘Zbogom i zdravo, zdravo Lane Gutoviću’”, završio je Voja veoma emotivno.

Okupljenima se obratio i Irfan Mensur koji je u ruci držao brojanicu.

“Zdravo ja sam Irfan Mesur. Jao to je mnogo komplikvano, mogu li da te zovem Arif. To je trajalo pedesetak godina. Posljednja poruka iz bolnice: ‘Ari mnogo sam mator.’ ‘E odoh ja da spavam, spava mi se’ mi je poslao deset dana pred smrt”, rekao je tužno poznati glumac.

“Sve natenane. Uvijek sa strane. K'o neki agent za bolje dane. Govori malo, a mnogo tu stane. Ismijeva mane. Zna i da lane. Na šarlatane. I polutane. I samo nestane, da dušom da'ne. Jer gužva je u Aleji za velikane. Lane”, odrecitovao je Ljubomir Bandović pjesmu nkoju je napisao poslije Lanetove smrti.

Poznata glumica Branka Petrić je govorila sljedeća i to veoma emotivno.

“Ovih dana stalno pjevušim pjesmu ‘Stani, Stani Ibar vodo’. Otišao je naš Lane. Bogovi su ga nagradili sa toliko darova, a u njemu je bilo toliko skromnosti. Kada dođe glumački zadatak, on je postajao rudar, lovac na bisere. Napisao je na stotine tekstova. Nisam se iznenadila kada sam čitala o raznim tekstovim o njemu kada su pominjali duhovnost, pamet, mirnoću. On nikada nije napravio nijedan korak više. Imao je svoj kabare na televiziji. Znao je da bude žestok i da reaguje na nešto što se njemu nije dopadalo. Mnogi su maštali o tome da budu njegovi gosti. Briljirao je u svim svojim predstavama. Za Laneta se znalo da nije volio da uči, a uspio je da nauči za tri dana scenario za predstavu Duška Kovačevića. Na kraju te predstave dobio je fantastični aplauz i spasio nam je predstavu. Neki dijelovi Lanetove ličnosti, ostaće zauvek tajna. ‘Smrti se ne bojim, iako bih trebao biti. Na nju sam ravnodušan i ona me čeka’, pričao je Lane. Nekoliko dana pred njegov odlazak sam ga sanjala kako iz malog kioska, poziva ljude da idu u pozorište. Počivaj u miru dragi naš Lane”, rekla je Branka.

Komemoracija je počela na Velikoj sceni “Ljuba Tadić” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu minutom ćutanja preminulom glumcu.

Milan Lane Gutović preminuo je 25. avgusta nakon duge i teške bolesti, a sahranjen je u porti Crkve Svete Trojice u beogradskom naselju Kumodraž.

Glumac, kako je izjavio njegov sin Spasoje, nije želeo da mu bude organizovana komemoracija i da bude pokopan u Aleji zalužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Gutović je bio jedan od najdarovitijih i najsvestranijih glumaca na našim prostorima, a mnogi likovi kojima je na televiziji, pozorištu i filmu udahnuo život, stekli su kultni status. Bio je član JDP u periodu od 1967. do 2002. godine. Rođen je 11. avgusta avgusta 1946. u Umci kod Beograda. Završio je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1967. u klasi profesora Milenka Maričića. Iste godine, upravnik JDP Bojan Stupica odlučuje da podmladi i osveži ansambl, pa grupa mladih glumaca među kojima je i Gutović biva primljena u ansambl. U grupi koja je nazvana „Bojanovim bebama”, pored Milana Gutovića, bili su Gojko Šantić, Tanasije Uzunović, Dušan Đurić, Mirjana Vukojčić, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Josip Tatić, Svetlana Bojković i Branko Cvejić.