Mnogima je ostala u lijepom sjećanju: Poznati se opraštaju od čuvene glumice Mire Furlan

22.01.2021. | 17:30

Filmska diva, Mira Furlan, napustila nas je u 66. godini. Vijest o njenoj smrti rastužila je mnoge poštovaoce njenog lika i djela, a kolege su potresnim riječima opisale tugu i bol koji osjećaju za glumicom.

Glumica Snežana Bogdanović se među prvima javno oprostila od svoje koleginice i bliske prijateljice sa kojom se družila u Americi.

“Mila moja, ja ne vjerujem… Legendo najveća, pameti, talentu, ljepoto.. bol i velika tuga”, napisala je Snežana na Instagram storiju.

“Mnogo mi je žao što je otišla. Bila je divna osoba. Ona je svoju tragičnost utkala u svaku ulogu i sa svojom fizičkom ljepotom ostavila neizbrisiv trag u našoj kinematografije. To su tako rijetka bića koja svoju sudbinu nose, a onaj gore ih gura tamo gdje nisu htjeli. Zahvalan sam joj na svemu i ostaće uvijek lijepa u mom sjećanju. Zbogom Mirka, počivaj u miru”, rekao je Petar Božović nakon što je saznao da nas je Mira Furlan zauvijek napustila.

“Juče je umrla Mira Furlan. Imao sam ogromno zadovoljstvo da zajedno snimimo jedan od naših najvećih filmova ‘Ljepota poroka’ u režiji Živka Nikolića. To su bili moji filmski prvenci, imao sam s kim i biti i opstati. Mira je bila divna, sjajna… srećan sam što sam je znao i plačem što je više nema”, napisao je Mima Karadžić na Instagramu.

“Bio sam u kontaktu sa Mirom Furlan često. Kad sam se vratio iz Amerike nazad, onda je to bilo rjeđe, ali dok sam živio u istom gradu, Los Anđelesu, često smo se viđali i družili. Šta da kažem. Dugo je nisam vidio. Dugo je bolovala neizlječivo i teško. Bila je u komi. Tad je bila prekinuta bilo kakva veza sa njom. Ali svima nam je ostala u srcu jer je Mira Furlan, siguran sam, bila jedna od najdivnijih glumica na području bivše Jugoslavije”, rekao Rade Šerbedžija.

“Jako sam tužan, strašno je uvijek kad god izgubimo nekoga ko nam je bio blizak ili koga smo poznavali. Baš sam se šokirao. Mi nismo bili izuzetno bliski ali smo se družili, bili smo često u Dubrovniku na ljetnim igrama. Posljednji put smo se vidjeli baš tamo, ona je bila sa Borom i sinom, koji je divan klinac, pa smo razgovarali o tome kako on voli da gleda u zvijezde. Izuzetno jedna bistar i drag momčić”, ispričao je Frano u emisiji “Kec na jedanaest” na K1 te dodao, da je Mira vodila ne tako lagodan život:

“Mira je bila jedna divna osoba, hrabra i fantastična. Rastezali su je na sve strane radi ovog, onog, politike i svega toga, ali se ona ipak odlučila da ode u Ameriku i napravila je zavidnu karijeru i izvrsne uloge. Onda se nakon 20-ak godina ponovo odlučila vratiti na daske, gdje ju je pozvao, čini mi se Šerbedžija, te je igrala na Brionima. Imala je jedan uzbudljiv život i ne lagan, mislim da sada u ovim godinam u kojima je bila, je zapravo počela uživati. Kroz mnoge nepravde koje su je zadesile ona je bila hrabra i digla je svoj glas, najlakše je biti ravnodušan u životu. Nije dozvolila da se blati i da se po njoj baca kamenje, bila je uvjerena u suprotno, koliko god to izgleda daleko sada iz ove dimenzije, ona je ostala dosljedna tome.”

“Miro….draga moja…..”, napisao je Kičić, dok je Sloboda Mićalović samo u opisu napisala njenom ime.

“Mira Furlan. Njena harizma, ženstvenost, mudrost, hrabrost i umjetnost… Parametri mog odrastanja. Zauvijek neuhvatljivi i nedostižni. Posljednji pozdrav”, napisala je Vesna Dedić.

Ivan Mihailović je u opisu fotografije ostavio emotikon srca.

“Nikada neću povjerovati jer je besmisleno i, ko god da ti je ikada prišao blizu ili stao u kadar sa tobom osjetio je beskonačnost i trajanje u najčistijem obliku… Lila moja, za mene si vječita prpošna djevojčica i mama, a mame su ljubav… Čuvam te u sjećanju kroz ovaj zagrljaj od milion dolara”, napisala je Ana Franić.

“Počivaj u miru Miro…”, napisao je Igor Lazić Niggor, piše Blic.