Mikiju Manojloviću nagrada “Istern star 2021” na Filmskom festivalu u Trstu

Srpski glumac Predrag Miki Manojlović osvojio je nagradu “Istern star 2021” /Istočna zvijezda/ na 32. Filmskom festivala u Trstu, koji je otvorio čuveni filmski klasik “Podzemlje” režisera Emira Kusturice, u kojem Manojlović igra glavnu ulogu.

Otvaranje festivala, koji će trajati do 30. januara, i dodjela nagrade održano je onlajn, a prema obrazloženju ovog priznanja, njime se ističe ličnost čija je karijera izgradila mostove između Istoka i Zapada.

Do sada su ovo priznanje dobili Irene Žakob, Monika Beluči, Milčo Mančevski, Rade Šerbedžija i Kasija Smutniak.

Manojlović je rekao da za njega gluma nije ponašanje, imitacija života, nego ozbiljno postojanje, spoj srca i duše, mišljenja, pameti i osećanja u potpunosti, kad god je to moguće, jedan “sabijeni život”.

– Nisam digao ruke. Verujem da je moguće da neka umetnost u pojedincu pomeri ponešto, da nešto u njemu promeni, ali na ovom širem nivou – opštine, grada, države, Evrope – teško – naveo je Manojlović za “Sputnjik” .

On je istakao da se danas živi u svijetu u kome je sve podjednako važno i podjednako nevažno.

– Danas su dobri, veliki glumci oni koji su popularni. Ljudi više ne razumeju razliku, niti je prave. Odlično je ono što je masovno prepoznato. Ali, neće biti da je tako – dodao je Manojlović.

 

 

Ostavite komentar: