Dokumentarni film kao sjećanje na stradale: Više od 4.000 Srba poslato u logore u Norveškoj

21.03.2023. | 22:39

Za vrijeme Drugog svjetskog rata u logore u Norveškoj poslato je više od 4.000 srpskih logoraša, od kojih se 2.639 nikada nije vratilo svojim kućama, rekao je večeras u Kozarskoj Dubici producent dokumentarnog filma “Logor smrti u Karašjoku” Branko Dimović Dimeski.

“U toku istraživanja saznali smo da je u logore u Norveškoj poslato 170 srpske djece, od kojih je 44 izgubilo život. Novom filmu smo dali ime `33 anđela` jer smo u početku imali informaciju da je toliko djece stradalo”, rekao je Dimović u Kozarskoj Dubici gdje je prikazan dokumentarni film “Logor smrti u Karašjoku”.

Dimović je rekao novinarima da je film nastao u znak sjećanja na stradale Srbe za vrijeme Drugog svjetskog rata u norveškim logorima, te da je sniman gotovo dvije godine na više lokacija u Srbiji i Norveškoj i baziran na svjedočenjima potomaka.

Producent je publici u Kozarskoj Dubici predstavio i svoj novi dokumentarni projekat pod nazivom “33 anđela”, koji je sniman u Beogradu, a zatim i Hrvatskoj, Kordunu i Baniji.

Na poziv potomaka stradalih u norveškim logorima ekipa filma posjetila je Kozarsku Dubicu.

“Smatramo da je vrijeme da iznesemo istinu da su nastradali u norveškim logorima stradali zato što su bili Srbi i o tome se ćutalo 80 godina, a mi pravo na ćutanje više nemamo jer naša pokoljenja moraju saznati šta se desilo sa njihovim precima”, istakao je Dimović.

Reditelj Goran Vukčević rekao je da je poruka ovih dokumentarnih filmova da treba pamtiti žrtve i ne zaboraviti ih, kako bi do običnog čovjeka doprla istina.

“Naši preci su prošli mnoga stradanja i mnoga herojstva, a mnoga od njih su potpuno zaboravljena. Mi samo treba da tragamo u prošlosti za istinom i da sačuvamo uspomenu na njih, da budemo dostojni i odani njihovoj žrtvi”, rekao je Vukčević.

Filozof i teolog iz Norveške Johanes Solberg rekao je da je interesovanje za ovu temu dobio jer je i njegov djed bio u logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata, a ima i veliki broj srpskih prijatelja.

“Vrlo je važno da se ovaj film prikaže pred što većim brojem publike jer radili smo mnogo istraživanja i došli do novih podataka za koje se u Norveškoj nije znalo i važno je da se sudbina stradalih prikaže na pravi način”, rekao je Solberg, koji je i narator i saradnik ekipe dokumentarnog filma “33 anđela”.

Organizatori prikazivanja filma u Kozarskoj Dubici su Centar za informisanje i kulturu i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Kozarske Dubice.

Direktor Centra za informisanje i kulturu Dijana Kondić rekla je da je to što se film zasniva na svjedočenjima potomaka, ljudi koji su preživjeli logor – audio-vizuelni trag od nemjerljivog značaja.

“Svi smo svjedoci da je sve manje preživjelih logoraša”, napomenula je Kondićeva.

Predsjednik “Prosvjete” u Kozarskoj Dubici Zoran Sinkić rekao je da istina u ratu prva strada i da je pišu pobjednici, te da je srpski narod čekao 80 godina da bi mogao iskreno i istinito pričati i pisati, te snimati filmove o nevino nastradalim.

Oznake: Logori, Norveška