Đorđević u filmu “Dara iz Jasenovca”: Jedva sam prihvatio ulogu, a on je živa opomena

21.02.2021. | 10:34

Lik Ante Vrbana u filmu “Dara iz Jasenovca” oživio je srpski glumac Igor Đorđević.

Ko je bio Ante Vrban: Surovi ubica

Ante Vrban bio je major (major) Ustaške vojnice i kasnije HOS, zamjenik zapovjednika logora Stara Gradiška za vrijeme Drugog svjetskog rata. Prije rata je radio kao trgovački pomoćnik.

U logor Stara Gradiška je stigao 13. novembra 1941. i sa sobom doveo grupu uhvaćenih masona. Neko vrijeme je bio zamjenik komandanta logora Mile Oreškovića.

Vrban je, za razliku od Filipovića i njegovih krvavih metoda, nedužne ljude ubijao gasom “cikon B”, agensom kojim su nacisti umrtili milione žrtava. Vrban je na ovaj način ubijao i djecu, što dokazuju kako svjedočenja malobrojnih preživjelih logoraša, tako i transkript sa suđenja:

“… Pitanje: – U kojem masovnom ubijanju ste još učestvovali?

Odgovor: – Učestvovao sam u masovnom ubijanju u Staroj Gradiški ne znam tačno kojeg mjeseca, u zimi, u januaru ili početkom februara 1942. godine. Pobijeno je 150, a možda i više Ciganki i Cigana.

Kako ste vršili ubijanje?

– U ležećem stavu. Odvodili su ih ubijali željeznim polugama-šipkama. Bilo je mnogo prisutnih, a među njima Luburić i Brkljačić.

Šta ste radili s djecom?

– Djeca su određivana za domove u Sisku, Zagrebu, Jaski Feričancima, a slabu djecu sam otrovao.

Kako ste ih otrovali?

– Odveli smo ih u jednu sobu, nije bila velika ni 4 sa 4 metra. Onda sam pustio gas. Ciklon. Djece je bilo samo 63.

Kog uzrasta su bili?

– Bilo ih je od 2-10 godina, a możda i 12 godina.

Nakon ovog suđenja, Vrban je osuđen na smrt vješanjem.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli CONSTANTINE FILM (@constantinefilm)

“Jedva sam prihvatio ulogu”

Glumac Igor Đorđević priznao je da je jedva prihvatio da odigra ulogu Ante Vrbana.

– Moja gotovo instinktivna reakcija na poziv reditelja da igram Vrbana, koji je na suđenju 1948. priznao da je srpsku djecu trovao ciklonom, bila je okretanje glave – ne treba mi takva energija, takva karma, ko će u tu tamu zalaziti. Ali onda sam se zapitao: ko bi od nas bio običan čovjek da je odgajan u nacističkoj Njemačkoj ili u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, da li bi on bio Šindler koji spasava Jevreje ili čuvar logora?

Dakle, vrlo je naivno i opasno misliti da bi mnogi od nas bili heroji, vjerovatnije je da bi većina šetala vučjake pored žice, ili se u najboljem slučaju pravila da ne vidi šta se događa. U prilog ovoj tvrdnji ne ide samo statistika, nego i relevantni naučni dokazi. Jer, kada je svijet saznao za logore poslije Drugog svjetskog rata, moralo se to nekako objasniti. Da pomenem samo “Stanfordski zatvorski eksperiment” iz 1971. godine, koji je pokazao da će obični ljudi, ukoliko im date mogućnost da budu fašisti, nasilnici, vrlo brzo to i postati, a neki će u svom zlu, poput Urbana, potpuno poludjeti – rekao je Igor u intervjuu za “Novosti”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli CONSTANTINE FILM (@constantinefilm)

Đorđević je jednom prilikom objasnio i šta ga je najviše uznemirilo u pripremi karaktera lika koji u filmu tumači.

– Ne vjerujem da u našoj kinematografiji ima takvih scena zločina kakve smo mi snimili. Usudio sam se da odigram takvog čovjeka koji hladnokrvno baci gas u podrum pun djece i ode da večera – ispričao je Igor nedavno u jednom intervjuu i dodao:

– Dužni smo bili da uradimo jedan ovakav uzvišeni i strašni film kakav je “Dara iz Jasenovca”, zbog sjećanja na mnoge nevine žrtve. Dužni smo to i zbog strašne opomene da je čovjek i te kako sposoban da postane monstrum. Neka nam ovaj film bude živa opomena, da se nikad nikome ne ponovi.

Radnja filma “Dara iz Jasenovca” dešava se tokom Drugog svjetskog rata, u periodu poslije hrvatsko- njemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživjeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Mnoga djeca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Nezavisne Države Hrvatske ili smeštana po porodicama, ali je veliki broj djece ubijen ili preminuo od posljedica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog djeteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina djece Jasenovca.

Pored Igora Đorđevića, u filmu igraju i Marko Janketić, Vuk Kostić, Nataša Ninković, Biljana Čekić, Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Alisa Radaković, Petar Đurđević, Ana Lečić, Sandra Ljubojević, Jelena Mur, Nikolina Jelisavac, Tatjana Kecman…

Film “Dara iz Jasenovca” režirao je Predrag Gaga Antonijević, a scenario je napisala Nataša Drakulić.