“Balkanska Meril Strip”: Njujork tajms o Miri Furlan

Glumicu Miru Furlan, preminulu u 66. godini u Los Anđelesu, Njujork tajms je, u tekstu povodom njene smrti, nazvao “balkanskom Meril Strip”.

Njujork tajms piše da je Mira Furlan, glumica najpoznatija (u Americi) po ulogama u fantastičnim serijama “Vavilon 5” i “Izgubljeni” preminula u svom domu u Los Anđelesu od posljedica komplilacija izazvanih virusom Zapadnog Nila, pozivajući se na njenog menadžera Krisa Roa.

Furlanova je od 1993. do 1998. godine igrala je u seriji “Vavilon 5”, svemirskoj sagi koja je govorila o odnosima, politici i tenzijama među vrstama i galaktičkim ratovima u svemirskoj stanici Ujedinjenih nacija sredinom 23. veka. Ona je igrala ambasadorku Delen, predstavljajući vanzemaljsku vrstu Minbari u toj svemirskoj stanici.

“Delenova je divna kreacija, žena koja mora da bude vođa i mora da bude jaka, ali je istovremeno i puna emocija i tajni”, rekla je Mira Furlan o tom liku 1997. godine.

Mira Furlan dvaput je osvojila nagradu Naučnofantastični svijet za najbolju epizodnu ulogu u toj seriji, u kojoj su igrali i Brus Bokslaitner i Stiven Furst, a pojavila se u 111 epizoda i dva TV filma pod “Vavilon 5”. Prethodno je, od 2004. godine, igrala naučnicu Danijelu Ruso u popularnoj TV seriji “Izgubljeni” u produkciji ABC-a, drami o grupi preživjelih pri padu aviona na tajanstveno ostrvo. U toj seriji Mira Furlan tumačila je lik poznat kao “Francuskinja” sve do kraja serije 2010. godine.

Njujork tajms podsjeća da je Mira Furlan rođena 7. septembra u Zagrebu, u Hrvatskoj, gdje je “bila vodeća pozorišna, filmska i TV glumica i bila je članica Hrvatskog narodnog kazališta”. “Bila je opisana kao ‘balkanski ekvivalent Meril Strip'”, piše list.

Usred građanskog rata u svojoj zemlji, emigrirala je 1991. godine u Njujork sa suprugom Goranom Gajićem, piscem i rediteljem. Živjela je i radila u tom gradu sve do preseljenja u Los Anđeles zbog “Vavilona 5”. Pored supruga, za sobom je ostavila i njihovog sina, Marka Lava Gajića, piše američki list.

Osim u ovim ulogama, pojavljivala se i u serijama NCIS i “Red i zakon: Los Anđeles”, kao i u više od 25 filmova. Njena najnovija uloga bila je u još jednoj naučnofantastičnoj seriji, “Space Command”, gdje je igrala bivšu arheološkinju.

Pred smrt, Mira Furlan radila je na svojoj autobiografiji. U odlomku koji je glumičin menadžer objavio na njenom sajtu ona spominje svemir da bi opisala svoj osjećaj mira, dok se borila sa oboljenjem.

“Gledam u zvijezde”, napisala je. “Vedra je noć i Mliječni put izgleda tako blizu. Tamo ću uskoro poći”, napisala je Mira Furlan.

Ostavite komentar: