Uzimali mito od građana: Potvrđena optužnica protiv policajaca iz Dervente

10.07.2024. | 14:01

Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv trojice suspendovanih policajaca PS Derventa Ivana Zebe, Jovana Zorića i Nenada Šainovića za primanje mita, te petorice građana zbog davanja mita.

Republičko javno tužilaštvo Zebi, Zoriću i Šainoviću na teret stavlja da su prilikom obavljanja službene dužnosti, odnosno kontrole saobraćaja, uzimali mito od građana kako bi im oprostili saobraćajne prekršaje.

Takođe optuženi su i da su u više navrata uzimali mito od osoba koje su se bavile bespravnom sječom šume, da ih ne prijave nadležnom Šumskog gazdinstvu.

Optužnica protiv policajaca podijeljenja je u četiri tačke u kojima je navedeno 11 događaja u kojima su primali mito. Radilo se uglavnom o iznosima od po 50 maraka, ali su opisani i slučajevima u kojima su uzimali i 20 i 30 maraka mita. Koliko su policajci bili uporni u naplaćivanju ”apanaže” vidljivo je u tački optužnice 1.5. koja se odnosi na Zebu i Zorića.

”Optuženi su 6. oktobra 2023. godine došli do porodične kuće R.T., u kojoj žive njegovi roditelji, gdje su uočili veću količini drvnih sortimenata. Telefonom su kontaktirali R.T. tražeći da dođe do kuće, da se dogovore. Kada je došao policajce je u uniformama zatekao u neobilježenom policijskom ”golfu 4”. Policajcima je rekao da su drva za kućnu upotrebu, na šta mu je Zorić odgovorio da je to prevelika količina i da će morati da zove šumara”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je R.T. policajcima rekao da je drva posjekao u svojoj šumi, ali da nije zvao šumara, prenosi ATV.

”Odgovorili su mu: ”Šta ćemo, da zovemo šumara ili da se dogovorimo?”. R.T. je iz džepa izvadio 50 KM i dao Zoriću koji je rekao: ”Ipak ćemo da zovemo”, pa je R.T. izvadio još jednu novčanicu od 50 KM i predao mu. Zorić i Zeba su se potom udaljili prema gradu, zadržavajući 100 KM koji su međusobno podijelili da ne izvrše službenu radnju obavještavanja ovlaštenog radnika Šumskog gazdinstva radi privremenog oduzimanja drvnih sortimenata koja je R. T. oborio bez uredne dokumetacije, a koju su morali izvršiti”, navodi se u oputžnici.

Tužilaštvo je optužnicom predložilo da se od policijskih službenika oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom, kao i da im izrekne mjera bezbjednosti zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti.

Za davanje mita policajcima optuženi su Savo Stjepanović, Petar Stanić, Nenad Stanić, Mladen Akrap i Savo Marić.