Zatražen pritvor za uhapšene u akciji “Kum”: Izdavali lažne dozvole o prelasku granice

23.02.2024. | 09:42

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za policajca Granične policije BiH Aleksandra Matovića i za Predraga Petkovića zbog organizovanog kriminala povezanog sa nedozvoljenim međunarodnim prometom veće količine droge i njenom distribucijom.

Osumnjičeni su uhapšeni u akciji “Kum” koju su prema nalogu tužioca sproveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske i MUP-a Kantona Sarajevo na području Sarajeva, Foče i Gradiške, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te uticati na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto, a za osumnjičenog Petkovića i zbog opasnosti od bjekstva.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela organizovanog kriminala povezanih sa nedozvoljenim međunarodnim prometom veće količine droge i njenom distribucijom na ilegalnom narko-tržištu.

Matović je osumnjičen i za koruptivno krivično djelo, odnosno zloupotrebu kapaciteta Granične policije BiH radi pružanja pomoći kriminogenim osobama, izdavanjem neistinitih potvrda o prelasku granice i na druge načine.

Jedan od osumnjičenih u ovom predmetu lociran je u Danskoj, te će pri povratku u BiH u narednim danima biti preuzet na aerodromu Sarajevo i predat postupajućem tužiocu.