Užas u BiH! Djevojčice putem Instagrama ucjenjivane obljavljivanjem eksplicitnih fotografija

24.01.2022. | 12:52

Pripadnici Federalne uprave policije su 21. januara, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zenica, u cilju realizacije Naredbe Opštinskog suda u Zenici, izvršili pretres stana i pokretnih stvari osobe iz Zenice koja je osumnjičena za izvršenje krivičnog djela “Iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije” iz člana 211. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz FUP-a.

“Krivično djelo je izvršeno na način da je osumnjičeno lice u prethodnom periodu, posredstvom društvene mreže “Instagram” uspostavljalo kontakt sa maloljetnim osobama ženskog pola sa područja Bosne i Hercegovine, starosne dobi od 12 do 14. godina, te od istih pribavljao seksualno eksplicitne fotografije i video snimke. Lice je pod prijetnjom njihovog javnog objavljivanja maloljetne žrtve ucjenjivao, odnosno prinuđavao da sačinjavaju dodatne snimke, seksualno eksplictinog sadržaja i da ih šalju osumnjičenom licu”, navodi se u saopštenju.

Tokom vršenja pretresa, privremeno je oduzeta informatička oprema, te su tom prilikom pronađeni tragovi izvršenja predmetnog krivičnog djela, o kojim radnjama će u narednom periodu biti sačinjen i Kantonalnom tužilaštvu Zenica, dostavljen odgovarajući Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.