Užas: Otac i maćeha zlostavljali dječaka (6)

Monstruozno zlostavljanje nemoćnog maloljetnog djeteta na području opštine Visoko šokiralo je javnost u BiH.

Zlostavljači, otac djeteta S. H. i maćeha S. A., odlukom Suda, naredni mjesec će provesti u pritvoru. Njima se stavljaju na teret krivična djela nasilje u porodici i zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika.

Oboje zaposleni

Do sada je otkriveno da su dječakov otac i njegova sadašnja supruga nepune četiri godine psihički i fizički mučili 6-godišnjaka, kojeg su, umjesto da mu pruže roditeljsku ljubav, zaključavali i kažnjavali kada bi želio jesti.

“Držali su ga zaključanog u sobi, u kojoj je znao više dana boraviti sam, a koja nije uslovna za život. Ostavljali su ga bez hrane, pića i drugih osnovnih potrepština, a kada bi uzimao hranu, tukli su ga kaišem, muhalicom i štapom, optužujući ga da krade od njih”, navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora.

Zlostavljanje mališana bi se nastavilo da nije bilo “Krimolovaca“, odnosno građana, koji su anonimno prijavili slučaj.

“Ne možete vjerovati da je otac mogao tako nešto uraditi svom djetetu. To je nešto poput zlostavljanja malog Smaje Ćesira, s tim što je Smajo podlegao povredama, a dječak iz Visokog nije zadobio teže povrede. Više je izgladnjivan i psihički mučen, dijete je doživjelo veliku trauma”, kazao je za Avaz izvor iz istrage.

Dodao je da nije riječ o socijalno ugroženoj porodici te da su i otac i maćeha zaposleni. U toku su saslušavanja svjedoka i komšija te, kako je rekao izvor iz istrage, otkriće se i drugi detalji stravičnog zlostavljanja dječaka.

Dijete adekvatno zbrinuto

Sud je odbio žalbu odbrane te je rješenje o pritvoru postalo pravosnažno.

U cijeli slučaj uključen je Centar za socijalni rad Visoko, koji je preuzeo brigu oko dječaka.

“Dijete je adekvatno zbrinuto i Centar je uradio svoji dio posla u vezi sa smještajem, koje je obavljeno prema svim procedurama. Nismo u mogućnosti da vam damo više informacija jer je u toku istraga”, istakao je Kemal Mušinbegović, direktor Centra za socijalni rad Visoko.

Ostavite komentar: