Umalo ubio komšije i pucao na policiju! Bombašu se u pritvoru pogoršalo psihičko stanje

Sead Tabaković, koji je 27. februara aktiviranjem nepoznate naprave umalo ubio komšije te pucao na policiju i izazvao požar na Grdonju, i dalje se nalazi u pritvoru u sarajevskom KPZ-u.

Njegov branilac, sarajevski advokat Edis Mustafić kazao je da je Tabakoviću već jednom produžavan pritvor te da se ovih dana očekuje sjednica Opštinskog suda Sarajevo, gdje će on zatražiti da mu se izreknu mjere zabrane te obavezno liječenje.

Naime, kako je za Avaz kazao advokat Mustafić, psihičko stanje Tabakovića se u posljednje vrijeme naglo pogoršalo.

“Tužilaštvo je tražilo vještačenje, ali ja sam zatražio novo neuropsihijatrijsko vještačenje jer se njegovo stanje veoma pogoršalo u odnosu na ono od prije mjesec. Sudija je dobila nalaz doktora da je relativno sposoban da prati suđenje, odnosno da nije bitno smanjena uračunljivost, mada ja smatram da će se kroz novo vještačenje pokazati nešto drugo, jer mu se stanje veoma pogoršalo”, kazao je Mustafić. On će na sljedećoj sjednici tražiti da se pritvor zamijeni drugim mjerama, odnosno da se hitno pošalje na psihijatrijsko liječenje u odgovarajuću ustanovu.

Tabakoviću se na teret stavljaju krivična djela izazivanje opšte opasnosti, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, oštećenje tuđe stvari i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih tvari.

Ranije privođen

Na sjednici u martu ove godine Tabaković se ponašao kao osoba koja baš i nije do kraja svjesna gdje se nalazi i šta mu se stavlja na teret.

“Heroj”, uzviknuo je Tabaković i podigao palčeve prilikom fotografisanja. Advokat Mustafić je tada ukazao da je Tabaković stoodstotni invalid. Poznato je da je osumnjičeni prije nekoliko godina privođen zbog miniranja predajnika na Grdonju, tvrdeći da se nalazi na njegovom posjedu.

Prema informacijama koje je saopštila policija neposredno nakon događaja, Tabaković je prilikom hapšenja imao jednu ručnu bombu, jedan ručno pravljeni pištolj i dva komada metaka za lovačko naoružanje, a pretresom kuće pronađeni su jedna improvizovana eksplozivna naprava i 10 komada metaka-patrona za lovačko oružje.

Ostavite komentar: