Tužilaštvo o hapšenju Zeljkovića i ekipe: Zloupotrebom položaja pribavili oko 800.000 KM

Republičko javno tužilaštvo RS oglasilo se saopštenjem u kojem se navodi da su četvorica uhapšenih terete za zloupotrebu službenog položaja kojom su pribavili imovinsku korist u iznosu od najmanje 791.000 maraka.

“Branislav Zeljković, Slavko Bojić, Dragan Dubravac i Saša Marković sumnjiče se da su koristeći vanrednu situaciju proglašenu za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije izazvane korona virusom, zajedno i po prethodnom dogovoru, pravnim licima ‘Procontrol’ d.o.o. Banjaluka i ‘Travel for fun’ d.o.o. Banjaluka pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 790.000 KM na štetu budžetskih sredstava u postupcima javnih nabavki medicinske opreme, iako isti nisu registrovani za promet medicinskom opremom”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Institut za javno zdravstvo nabavljao je medicinsku opremu, bez provjere tržišta.

“Oprema je nabavaljana putem pregovaračkog postupka, bez objave obaveštenja o nabavci, po višestruko većim cenama od nabavnih, bez odgovarajuće medicinske deklaracije i standarda, od nekvalifikovanih ponuđača i bez nadzora nad primenom iste”, navode u Tužilaštvu.

Dragica Tojagić, portparol Republičkog javnog tužilaštva RS, potvrdila je da se sumnja da je nabavna cijela zaštitnih odijela, koja je nabavljao Institut za javno zdravstvo RS, 22,50 KM po komadu, a da su Institutu fakturisana na iznos od 50 KM.

Tojagićeva je potvrdila informaciju prema kojim su zaštitne maske, čija ja nabavna cijena 0,36, Institutu fakturisane po cijeni od 6,90 KM.

Dodaju da su Bojić, Dubravac i Marković sprovedeni na saslušanje u Tužilaštvo, dok se Zeljković i dalje nalazi na kriminalističkoj obradi u MUP-u RS, nakon čega će biti sproveden u nadležnost tužilaštva.

“Po završetku ispitivanja tužilac će doneti odluku da li će protiv istih biti stavljen predlog za određivanje mere pritvora”, rekla Tojagić.

Ostavite komentar: