“Sve vrijeme spavate, kad god Vas nešto pitam”: Sudija proziva premijera FBiH na ročištu VIDEO

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću (SDA) i drugima optuženim u aferi “Respiratori”.

Osim Novalića, optuženi su i ministarka finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak te Fikret Hodžić, vlasnik firme “Srebrena malina”. Oni se terete za nabavku 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona KM, prenosi Avaz.

Takođe, sudi im se i za nabavku medicinske opreme vrijedne 2,9 miliona KM. Na današnjem ročištu svjedočili su Davor Pehar, direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo, i Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva za organizaciju i razvoj zdravstvenog sistema.

Na pitanje tužioca Džermina Pašića, obrazložio je na koji način su nastala dva dokumenta za plan nabavke medicinske opreme, među kojima su bili i respiratori. On je naveo da su svi kantonalni zavodi javnog zdravstva naveli šta im je potrebno od opreme i da su se okvirno time vodili.

“Radilo se o hitnoj nabavci i budžet je bio milion maraka. Pretpostavljam da su to bila sredstva Vlade FBiH. Novac nije bio od Zavoda”, rekao je Pehar. Pehar je na pitanje tužioca Pašića pojasnio da je postojalo nekoliko “planova potrebe u kojima se količina opreme razlikovala”.
Rekao je da je u onoj verziji koja je poslana Vladi FBiH iskazana potreba za 300 respiratora. U tom planu nije precizirano da respiratori moraju biti za intenzivnu njegu, već je samo napisano da ih mogu koristiti i djeca i odrasli. Posebno je bio interesantan odgovor Pehara da na sjednici Kriznog štaba on lično nije prezentirao plan koji je ustanova na čijem je čelu sačinila, već je to uradio Solak. On nije bio zadovoljan dinamikom nabavke, što je i rekao Novaliću tokom jednog sastanka.

Tražio sastanak s premijerom

“Tražio sam sastanak s premijerom da bih se informisao zašto se zaštitna oprema za zdravstvene radnike sporo nabavlja. Ta oprema je bila vrlo važna da se medicinari zaštite od zaraze. On je na to kazao da “ide nabavka respiratora”, rekao je Pehar. Sama odluka o nabavci ovih respiratora, sudeći prema Peharovim odgovorima na tužilačka pitanja, donesena je, u najmanju ruku – čudno. On je naveo da je dio članova Kriznog štaba glasao putem maila, a da je on lično glasao telefonom, a da nije ni vidio materijal o kojem se izjašnjavao.

“Nisam ni znao kakva je odluka dok u medijima nisam vidio aferu “Respiratori”, kaže Pehar. Između ostalog, Pehar je dobio dopis od FUCZ-a u kojem je navedeno da, prema ugovoru sa “Srebrenom malinom”, Zavod treba osigurati osobu koja će izvršiti tehnički prijem i verifikaciju respiratora. Pehar je rekao da takva osoba u Zavodu ne postoji niti mu je to neko ranije kazao da to treba učiniti, pa na dopis nije ni odgovorio. Nakon što su odbrane završile s unakrsnim ispitivanjem, sutkinja je Novalića pitala da li želi nešto pitati svjedoka.

Novalić nije reagovao, nakon čega mu se sudija Džemila Begović obratila: “Sve vrijeme spavate, kad god Vas nešto pitam, Vi kasnite”, upozorila je sudija Begović Novalića, koji je ranije nakratko prekinuo dokazni postupak jer je iz ležišta izvukao staklenu pregradu te mu je trebalo nekoliko minuta da je popravi.

Specifikacija kante za smeće

Za razliku od Novalića, Solak je imao pitanje za Pehara. Interesovalo ga je da li je njemu bilo čudno da se na spisku nalaze samo respiratori za djecu i odrasle bez posebnih specifikacija i objašnjenja, dok se pri nabavci kanti za smeće navodi pet vrsta kanti za smeće različitih veličina, od, naprimjer, pet i sedam litara, a kada su u pitanju respiratori, samo jedna stavka. Pehar je na to odgovorio da “ne zna i da se ne sjeća”.

U svom svjedočenju zamjenica federalnog ministra zdravstva Marina Bera kazala je da je bila dugogodišnji član Kriznog štaba Federalne uprave civilne zaštite, ali da je smijenjena 25. marta, kao većina članova. Ona je dodala da je za svoju smjenu saznala iz medija, a kao razlog je navedeno da je “štab prevelik i da se treba smanjiti”.

“Nikada nisam dobila pisano objaštenje o smjeni niti o razlogu smjene”, navela je Bera, te je pojasnila o čemu se raspravljalo na sjednici od 14. marta, kada se posljednji put sastao Krizni štab koji je sutradan smijenjen.

“Raspravljali smo o nabavci lične zaštitne opreme i 170.000 PCR testova. Tražila sam mišljenje struke o testovima. Tu je bio potreban stručnjak, odnosno mikrobiolog koji radi u laboratoriju da bi mogao kazati da li su ti testovi primjenjivi u našim uvjetima”, navela je Bera.

Tužilac Mirza Hukeljić ju je pitao da li je FUCZ imao stručnjaka koji može dati odgovor o valjanosti testova, a ona je kazala “apsolutno ne”. Nakon toga Beri je postavio pitanje o planu nabavki medicinske opreme, a na to je prigovorom reagirao Solakov branilac Kadrija Kolić, koji je kazao da se “tužilaštvo bavi procesnim prevarama”.

“Branioče, sjednite. Skačete čim se spomenu respiratori”, kazala je sudija Begović.

Ostavite komentar: