Sud BiH: Pročitane poruke koje su optuženi za šverc droge razmjenjivali putem aplikacija “skaj” i “anom”

03.04.2024. | 21:29

U Sudu BiH danas su na suđenju Bojanu Cvijetiću i ostalima zbog šverca više od tri tone droge pročitane poruke koje su optuženi razmjenjivali preko kriptovanih aplikacija “Skaj” i “Anom”.

Čitane su tekstualne i puštane glasovne poruke koje su od kraja 2019. do kraja 2020. godine razmjenjivali Mladen Milovanović, nekadašnji radnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Bojan Cvijetić, nekadašnji savjetnik ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, i Aleksandar Nikolić.

U “Skaj” porukama spominje se vrijeme i mjesto sastanaka optuženih, te dogovori o transferu novca i robe.

Tužilac Dubravko Čampara rekao je da određene dijelove iz poruka, koji se odnose na putovanja optuženih između Banjaluke i Sarajeva, Tužilaštvo može potkrijepiti i snimcima sa nadzornih kamera.

Osim Cvijetića, Milovanovića i Nikolića optuženi su Petar Dukić, Milivoje Todorović, Haris Hodžić, Jelenko Knežević, Saša Rađević, Davorin Popović, Goran Stojisavljević, Ivan Jurić, Dragan Kresojević, Slavko Brborović, Željko Maksimović, Eldin Hažbić, Radislav Tešić, Mladen Panić i Siniša Bačić.

Optužena su i pravna lica “Milko” Laktaši, “21. maj” Laktaši i “Star-R” Istočno Novo Sarajevo.

Prema optužnici, Cvijetić i ostali su od početka 2019. do kraja 2021. godine organizovali, isplanirali i relizovali krijumčarenje 35 kilograma kokaina, iz Holandije i Belgije u BiH.

Na teret im se stavlja i krijumčarenje od 3.000 kilograma skanka iz Albanije i susjednih zemalja, kao za i skladištenje veće količine skanka.

Optuženi Slavko Brborović zbog bolesti se nije pojavio na današnjem ročištu, pa će postupak protiv njega biti razdvojen u odnosu na ostale optužene, dok će priložena medicinska dokumentacija biti predmet vještačenja.