Slučaj uzburkao medijsku zajednicu BiH: Morača najavio krivičnu prijavu protiv inspektora PU Banjaluka

Novinar “EuroBlica” i Srpskainfo, Nikola Morača, podnijeće krivičnu prijavu protiv policijskih službenika iz Policijske uprave Banjaluka zbog nezakonitog postupanja.

Mrača će krivičnu prijavu podnijeti u narednih nekoliko dana zajedno sa advokatom pomenute medijske kuće, Svetozarom Bajićem, a vezano za nedavno saslušanje u PU Banjaluka kada je od njega traženo da otkrije svoj izvor, te mu je oduzet mobilni telefon i saopšteno da ima status osumnjičenog.

“Potpuno je jasno da, kao novinar, nisam mogao izvršiti krivično djelo “povreda tajnosti postupka” iz člana 337. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske. Istovremeno, telefon je i dalje u depozitu, pa se s razlogom postavlja pitanje zbog čega je u depozitu, ako im, kako su već ranije rekli, nije prioritet. Zbog svega što su radili nakon poziva na informativni razgovor i postupanja u konkretnom slučaju zakon mi dozvoljava da podnesem prijavu zbog nezakonitog postupanja policijskih službenika”, pojašnjava Morača, prenosi Srpskainfo.

“Tajnost izvora štiti zakon”

Iskusni hrvatski novinar Pejo Gašparević pridružio se našim kolegama iz BiH i Evrope koji su osudili postupanje policije u ovom slučaju. Ističe da je postupanje policije bilo protivzakonito.

“Praksa u Hrvatskoj i cijelom demokratskom svijetu je da novinari imaju pravo na zaštitu svog izvora. Tajnost izvora štiti zakon, koji je obavezujući za novinare, policiju i sve institucije. Nije mudro niti pametno novinare privoditi zbog štićenja svog izvora i delikatnih tekstova. Novinari su osjetljiva tema i diranje u novinare je vrlo rizično za svaku instituciju”, kaže Gašparević.

On navodi da se u Hrvatskoj tako nešto još nije desilo. Gašparević kaže da u medijima u Hrvatskoj radi već 25 godina i da još nije čuo da je neki novinar saslušavan kako bi odao svoj izvor.

“Izvor je zakonska kategorija i privođenje novinara zbog izvora je kršenje zakona. Tu priča počinje i završava”, poručuje Gašparević.

Slučaj “Sjeverni tok”

I dok banjalučka policija, uz saglasnost postupajućeg tužioca, saslušava novinare i urednike zbog teksta koji se ne razlikuje od brojnih drugih koji svakodnevno izlaze u medijima u Srpskoj, a u kojima se poziva na izvore iz istrage, novinari u Evropi i brojnim drugim državama svijeta imaju potpunu slobodu da objavljuju istraživačke tekstove bez bojazni da će ih zbog toga nego privoditi i tražiti da otkriju izvor.

Tako je američki novinar Simor Herš, inače dobitnik Pulicerove nagrade, 8. februara ove godine objavio tekst o svojoj istrazi eksplozije na gasnim magistralama „Sjevernog toka“, a u kojem direktno optužuje svoju državu za učešće u tom terorističkom aktu.

Pozivajući se na svoje izvore, Herš u članku navodi da su američki ronioci tokom vojnih vježbi NATO „Baltops“, na ljeto 2022. godine, pod cjevovode „Sjevernog toka“ postavili eksploziv, koji su tri mjeseca kasnije aktivirali Norvežani.

Pentagon i Bijela kuća su ovo demantovali, ali nikome nije palo na pamet da privodi Herša na saslušanje i traži od njega da otkrije svoje izvore.

Podsjećamo, banjalučka policija je u petak prvo pozvala na informativni razgovor našeg novinara Nikolu Moraču, odgovornog urednika Sinišu Trkulju i direktora razvoja i izvršnog urednika za onlajn Borisa Lakića, a potom im je saopšteno da imaju status osumnjičenih. Brojni pravnici i medijska udruženja, kako iz BiH, tako i iz Evrope, ocijenili su da je u ovom slučaju riječ o pritiscima na našu medijsku kuću i novinare, te su ponudili svoju stručnu pomoć.

Policija sumnjiči Moraču, Lakića i Trkulju za navodno krivično djelo “povreda tajnosti postupka”. Od našeg novinara, uz prisustvo advokata, inspektori su tražili da oda svoje izvore koji su mu pomogli da dođe do informacija u tekstu o silovanju, koje je nedavno prijavljeno u Banjaluci. Nakon što je odbio da to učini, jer ima profesionalnu obavezu da štiti izvore, Morači je saopšteno da ima status osumnjičenog, te mu je uz saglasnost tužioca oduzet mobilni telefon.

Prioritet u radu

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka potvrdilo je za Srpskainfo da im je Policijska uprava Banjaluka juče dostavila izvještaj protiv našeg novinara i urednika, Nikole Morače, Siniše Trkulje i Borisa Lakića.

“Obavještavamo vas da je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka od strane PU Banjaluka upravo zaprimilo izvještaj na koji se odnosi vaš upit. U toku dana predmet će biti zaveden i dodijeljen postupajućem tužiocu u rad. Istovremeno napominjemo da će se predmetu dati prioritet u radu. U skladu s navedenim, za sada ne možemo saopštiti više informacija”, saopštili su iz OJT Banjaluka.

Ostavite komentar: