Priznao krivicu: Jozo Cigić osuđen na godinu dana zatvora

15.11.2023. | 20:05

Sud BiH osudio je Jozu Cigića na godinu dana zatvora nakon što je sporazumno priznao krivicu da je kao pripadnik kriminalne grupe učestvovao u krađi skupocjenih automobila i njihovoj preprodaji, te iznuđivanju novca od vlasnika.

Sud BiH je izrekao Cigiću i novčanu kaznu od 60.000 KM, koju je dužan da platiti u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude.

Optužnica je teretila Cigića da je od 2011. do kraja 2017. godine na području BiH dobrovoljno postao pripadnik grupe za organizovani kriminal koja je krala skupocjene automobile, saopšteno je iz Suda BiH.

Grupa je organizovana radi iznuđivanja novca za povrat vozila njihovim vlasnicima, rastavljanja ukradenih automobila u dijelove i njihovoj prodaji s ciljem prikrivanja krivičnog djela, te krijumčarenja i prodaje ukradenih vozila na teritoriji Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Cigić je tereti da je od 8. avgusta 2012. do 10. avgusta 2016. godine, zajedno sa drugim njemu poznatim pripadnicima grupe, učestvovao u krađi automobila na području Mostara koja su prevozili na skrivene lokacije, da bi ih potom drugi njima poznati pripadnici grupe prevozili u Srbiju ili ih rastavljali u dijelove.

Oznake: Pritvor, Sud BiH