Primio 500 KM mita: Šumarski inspektor odlazi iza rešetaka

28.02.2024. | 16:47

Inspektor za šumarstvo Duško Đurić (60) osuđen je u Apelacionom sudu Brčko distrikta na šest mjeseci zatvora za primanje mita od 500 KM.

Sud je istovremeno odbio prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta da se Đuriću izrekne mjera zabrane vršenja dužnosti u inspekcijskim organima u vezi sa poslovima šumarske inspekcije.

On je ranije bio oslobođen optužbi, a ova presuda mu je izrečena nakon žalbe optužbe.

“Tužilaštvo je najavilo žalbu i na ovu osuđujuću presudu, jer smatra da po pravilnoj primjeni zakona optuženi nije mogao biti djelimično oslobođen. Izostankom adekvatnih sankcija se ne može ispuniti svrha specijalne i generalne prevencije”, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Đurić optužen je da je zahtijevao i primao novac da ne bi preduzimao službene radnje iz svoje nadležnosti, prenosi Srpskainfo.

Optužnicom iz 2020. godine njemu je stavljeno na teret da je godinu ranije, u dva navrata, zahtijevao i primio novac da ne obustavlja sječu i transport drvnih sortimenata i ne preduzima druge mjere na koje je ovlašten kao nadležni inspektor u distriktu Brčko.

Njega se tereti da je od osoba koje su bez neophodnih dozvola i procedura vršila sječu drva zahtijevao i uzeo 700 evra, što je učinio i nekoliko mjeseci kasnije uzevši iznos od 500KM.

Đurić je otkriven i lišen slobode 18. oktobra 2020. godine, u okviru akcije kodnog naziva “Drvosječa” u trenutku dok je uzimao.