Provalili u kuću i pronašli novac: Za pljačku dilera deviza 15 i po godina robije

28.02.2024. | 15:56

Suad Gredić, Bajro Gračanin i Nemanja Ćutković osuđeni su u Kantonalnom sudu u Bihaću na 15 i po godina zatvora zbog pljačke dilera deviza u Velikoj Kladuši K.D. od koga su odnijeli 364.000 KM.

Gredić je dobio pet i po godina, a Gračanin i Ćutković po pet godina zatvora.

Kako je saopšteno iz Kantonalnog tužilaštva Unsko sanskog kantona radi se o nepravosnažnoj presudi, a trojac je osuđen za krivično djelo razbojništvo.

– Optuženim se stavlja na teret da su 16. decembnra 2020.godine u mjestu Šmrekovac opština Velika Kladuša po prethodnom dogovoru u namjeri da sebi pribave protupravnu imovinsku korist došli u blizinu porodične kuće oštećenog K.D. za kojeg su znali da kupuje i prodaje devize i da kod sebe ima veću količinu novca. Nasilno su otvorili prozor i izvršili premetačinu i pregled prostorija u kući te pronašli najlonske vrećice u kojima je bio novac u iznosu od 364.000,00 KM. Nakon toga optuženi su se vratili na sprat porodične kuće, provalili vrata spavaće sobe u kojoj je spavao oštećeni K. D., te nasrnuli na njega i niijeli mu teške tjelesne povrede – saopšteno je iz Tužilaštva USK.

Prema optužnici za vrijeme pljačke Gredić je nosio baterijsku lampu i šerafciger, a Gračanin vazdušnu pušku marke „Kandar“ sa optikom i diabolom u cijevi. Sva trojica us bila obučeni u tamnu garderobu sa radnim rukavicama na rukama.

Nakon presude optuženom Ćutkoviću produžene su mjere zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabrana izdavanja novih kao i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH.